S-A DECLANSAT ACTIUNEA PETARDA!

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău desfăşoară activităţi pentru verificarea legalităţiipocnitori operaţiunilor cu articole pirotehnice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2013 – 2014 

Acţiunile poliţiştilor buzoieni se înscriu în ansamblul de măsuri iniţiate la nivel naţional de Inspectoratul General al Poliţiei Române, în vederea prevenirii şi combaterii evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2013-2014.

Poliţiştii vor efectua verificări la societăţile comerciale autorizate să efectueze operaţiuni cu articole pirotehnice, inclusiv la locurile de depozitare, precum şi controale în complexele comerciale, pieţe, târguri sau alte locuri de comercializare identificate pe raza de competenţă, pentru a se stabili dacă sunt respectate prevederile legale ce reglementează deţinerea şi comercializarea către populaţie sau persoane juridice a articolelor pirotehnice.

Totodată, se va urmări identificarea celor care efectuează operaţiuni fără drept cu articole pirotehnice şi luarea faţă de aceştia a măsurilor prevăzute de Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, republicată şi cu modificările ulterioare.

Nerespectarea legislaţiei în domeniul articolelor pirotehnice se sancţionează cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 7.500 lei, dacă fapta nu constituie infracţiune, caz în care pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la un an.

Sancţiunile contravenţionale cu amendă pot fi aplicate şi persoanelor juridice, situaţie în care limitele minime şi maxime ale amenzilor se majorează cu 100%.

De asemenea, potrivit Legii nr. 126/1995, orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an, aceeaşi pedeapsă fiind prevăzută şi în cazul comercializării articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege (16 ani), ori al comercializării către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Pe lângă consecinţele pe care le vor suporta în plan legal în cazul nerespectării legislaţiei în domeniu, buzoienii trebuie să fie conştienţi de pericolul la care se expun atunci când folosesc articole pirotehnice din categoria celor interzise de lege.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings