Recunostinta fata de cei ce ne fac bine

In duminica a patra după Pasti, Sfanta Biserica ne aminteste marea minune a vindecarii slabanogului. Ati auzit in Evanghelie despre aceasta minune. Dar cel mai mult a atras atentia modul in care omul vindecat de Domnul Iisus Hristos a raportat tamaduirea lui si la Binefacatorul sau Dumnezeiesc. El nu stia cine l-a vindecat, şi, intrebat fiind de vrajmasii lui Hristos, carturarii si fariseii, despre cel care l-a vindecat, a raspuns: „Nu stiu!” Dar mai apoi Domnul l-a intalnit in sinagogă si i-a spus: Iata, te-ai vindecat, de acum sa nu mai gresesti! Ce a facut cel vindecat? Indata a mers la arhierei si le-a spus ca Cel care l-a tamaduit este Hristos. Iar vindecarea lui a fost savarsita in zi de sambata. Pentru toate minunile lui Hristos facute in zi de sambata Il urau crunt carturarii ai fariseii, Il considerau calcator al Legii lui Moise si incercau sa-L piarda. Iata, cel vindecat le-a oferit ajutor in aceasta intentie. Astfel slabanogul a aratat lipsa de recunostinta Binefacatorului sau.

Blestemat este cel care vorbeste de rau pe tatal sau sau pe mama sa! In cartea Iesirii citim cuvinte si mai infrico­satoare: “Cel ce-l bate pe tatal sau trebuie sa fìe dat la moarte”. Poporul lui Israel ii ucidea cu pietre pe calcatorii de lege. Era necesar doar ca pedeapsa sa devina un eveniment infricosator in viata poporului, pentru ca acesta sa inteleaga cum sunt pedepsiti cei care se poarta nemilos cu parintii lor si sa constientizeze gravitatea acestui pacat.

In prezent lucrurile s-au schimbat. Aceasta lege nu se mai aplica nicaieri. Cel ce-si bate tatal, care vorbeste de rau pe mama sa, la noi deseori ramane nepedepsit. Iar daca parintii se hotarasc sa depuna plangere in instanta impotriva tratamentului la care sunt supusi de proprii copii, viata lor va deveni si mai amara. Dar legea lui Dumnezeu este vesnica si dreptatea Lui este neclintita, si, da­ca nu vor fi pedepsiti acum cei care isi bat parintii, atunci vor fi condamnati de Dumnezeu la pedeapsa vesnica. Si desi nimeni nu-i ucide acum cu pietre blestemul lui Dumnezeu, judecata lui Dumnezeu ii va pedepsi vesnic, fiindca dreptatea lui Dumnezeu intotdeauna se va implini, chiar si atunci cand oamenii vor inceta s-o urmeze.

“Cu fapta si cu cuvantul cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, ca sa-ti vina binecuvantare de la ei. Ca binecuvantarea tatalui intareste casele fiilor, iar blestemul mamei le darama pana in temelie… Ca un hulitor este cel care paraseste pe tata si blestemat de Domnul este cel care manie pe mama sa(Intelepciunea lui Isus Sirah 3, 8, 9, 16).

Tot asa si lui Dumnezeu si Maicii Sale trebuie sa-I multumim neincetat pentru toate care le ofera. Nerecunostinta omeneasca este ca o picatura in marea milostivirii lui Dumnezeu. Si precum nu poti tulbura marea aruncand in ea o mana de nisip sau de ceva necurat, tot asa nu poate nerecunostinta omeneasca sa tulbure cat de putin milostivirea nemarginita a lui Dumnezeu fata de noi toti. Trebuie sa tinem minte aceasta.

Mihail Neicu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings