Primăria Buzău, prima institutie cu interpret pentru surdo-muti

Asociaţia ,,Centrul de pregătire pentru o viaţă independentă în limbaj mimico-gestual” continuă colaborarea institutională culimajul semnelor autoritătile publice pentru initierea în limbajul mimico-gestual ai unor reprezentanti ai departamentelor care lucrează cu publicul, asigurând, la nevoie, asistentă pentru comunicarea cu persoanele surdo-mute. Asistenta vizează atât dialogul în limbajul mimico-gestual cât si sprijinirea celor care au terminat primul curs de profil organizat de către asociatia buzoiană . De altfel,în urma modulului de formare profesională la care au paticipat functionari din mai multe unităti publice, miercuri, la orele 10,00 la Sala Consiliului Local din cadrul Palatului Comunal, se va acorda diploma reprezentantului Primăriei Municipiului Buzău, care a participat in perioada 24.02.2013-30.06.2013 la programul de specializare pentru ocupaţia INTERPRET ÎN LIMBAJ MIMICO-GESTUAL (STUDII SUPERIOARE). Totodată se va bifa si o premieră întrucât din datele centralizate până în prezent, Primăria Municipiului Buzău este prima instituţie publică din tară care are interpret  în limbajul mimico-gestual. Am încercat să venim în sprijinul reprezentantilor institutiilor publice locale să să ne asigurăm de respectarea cadrului legal. Conform Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap –articolul 69 –se prevede ca la relatii cu publicul să existe o persoană care să poată comunica cu surzii în limbajul mimico-gestual. Asadar , era nevoie de urmarea unor cursuri specializate pe care Asociaţia ,,Centrul de pregătire pentru o viaţă independentă în limbaj mimico-gestual” a început să le organizeze la Buzău pentru functionarii din toată tara. Ne bucurăm că la prima seria a participat o persoană  de la Primăria Buzău care a căpătat competentele necesare si a absolvit examenul cu notă mare. Mai important este că, alături de ceilalti cursani , a înteles că limbajul mimico-gestual se învată direct din relatia cu persoanele cu handicap si mai putin din teorie sau manuale”, a declarat Ionica Tarău, coordonatorul cursului de pregătire.

Cu această ocazie, la Sala Consiliului, va avea loc si un dialog social între intrepretul din cadrul Primăriei si un  grup de tineri cu deficiente de auz.

În toamnă este programată începerea unui nou curs, fiind deja mai multe solicitări din partea institutiilor publice. Se va veni astfel în sprijinul persoanelor surdo-mute care reclamă că au probleme în relationarea cu mediul medical, la nivelul instantelor, în comunicarea cu oamenii legii precum si în contactul cu reprezentantii din directiile de stat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings