POLITIST CONDAMNAT PENTRU CASATORIE DE CONVENIENTA

La data de 10.03.2015 a fost pronunţată sentinţa penală nr. 140/2015 a Judecătoriei Buzău în dosarul penal nr. 29170/200/2014 prin care inculpatul TURCEA NICOLAE, fost lucrător al Inspectoratului General pentru Imigrări – Biroul pentru Imigrări Buzău, care a avut gradul profesional de agent principal de poliție și a demisionat după întocmirea rechizitoriului și sesizarea instanței de judecată, a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani și șase luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere pe o durată de 5 ani, ce constituie termen de încercare pentru inculpat, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi abuz în serviciu.

De asemenea, inculpatul REGALADO DISLA REDY, cetățean al Republicii Dominicane, cu reședința stabilită în mun. Buzău, jud. Buzău, a fost condamnat la pedeapsa de 6 luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de fals in declaraţii.

Din cercetările efectuate de lucrătorii Serviciului Judeţean Anticorupţie Buzău sub coordonarea procurorului de caz, cu sprijinul lucrătorilor Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău și al procurorilor D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Buzău, s-au stabilit următoarele:

Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Buzău, în colaborare cu autoritățile judiciare din Statele Unite ale Americii și Republica Dominicană au documentat activitatea infracțională a unei grupări de falsificatori de carduri bancare în care au fost implicați și cetățeni dominicani.

La un moment dat, membrii grupării l-au adus pe teritoriul României pe cetățeanul dominican REGALDO DISLA REDY. Pentru a-i facilita șederea pe teritoriul României, liderul rețelei infracționale, MANOLE AURELIAN – FLORIN, a intrat în legătură cu agentul principal de poliție TURCEA NICOLAE din cadrul Biroului pentru Imigrări Buzău, căruia i-a solicitat sprijin pentru obținerea dreptului de ședere pe teritoriul României pentru cetățeanul dominican.

În cursul mai multor întâlniri care au avut loc la domiciliul polițistului, acesta l-a consiliat pe MANOLE AURELIAN – FLORIN să îi încheie cetățeanului dominican o căsătorie de conveniență, explicându-i atât pașii pe care îi avea de urmat pentru obținerea dreptului de ședere, cât și prevederile legislaţiei care reglementează condiţiile şi procedura de acordare a dreptului de şedere pentru cetăţenii străini, precum şi modalitatea de efectuare a controalelor pe această linie, pentru a putea obține ceea ce urmărea.

În baza sfaturilor primite de la TURCEA NICOLAE, MANOLE AURELIAN – FLORIN a determinat-o pe concubina sa, VOICA VALENTINA – ELENA, să încheie o căsătorie de conveniență cu cetățeanul dominican.

La 23.02.2012, cei doi soţi au depus la Biroul pentru Imigrări Buzău o cerere în vederea obţinerii de către soţul străin a dreptului de şedere temporară în scop de reîntregire a familiei. Cererea a fost rezoluționată de șeful biroului care a dispus efectuarea unor verificări suplimentare în teren și a stabilit termen de soluţionare a cererii data de 13.03.2012.

Procedura privind verificările suplimentare de la nivelul Inspectoratului General pentru Imigrări prevede, printre altele, verificări inopinate în teren, la reședința declarată de cei doi soți și doar în situația în care se constată că soţii nu domiciliază la adresa declarată sau niciunul dintre membrii familiei nu a fost găsit acasă, în ziua următoare efectuării controlului se va lua măsura înștiințării străinului în scris, cu confirmare de primire, de obligativitatea prezentării la interviu.

La 02.03.2012, s-a decis efectuarea primei verificări la reședința declarată de cei doi soți, de către o echipă formată din ofițerul de interviu și TURCEA NICOLAE. Înainte de plecarea din instituție, TURCEA NICOLAE l-a anunțat pe MANOLE AURELIAN – FLORIN despre control, astfel încât acesta a avut timpul necesar pentru a o conduce la adresa respectivă pe VOICA VALENTINA – ELENA, cu obiecte vestimentare și de igienă care să lase impresia unei conviețuiri reale.

După control, ofițerul a stabilit ca dată pentru interviu cu cei doi soți 12.03.2012.

La 09.03.2012, agentul principal TURCEA NICOLAE s-a deplasat la reședința cetățeanului dominican în afara serviciului, împreună cu MANOLE AURELIAN – FLORIN, pentru a-i pregăti și consilia pe REGALDO DISLA REDY și VOICA VALENTINA – ELENA pentru interviul ce urma să fie susținut.

La 12.03.2014, cei doi soți au susținut interviul, ocazie cu care au făcut declarații necorespunzătoare adevărului.

Urmare a susținerii interviului de către cei doi, ofițerul a întocmit referatul din 12.03.2012, apreciind în finalul acestuia că nu sunt incidente prev. art. 63 alin. 2 din OUG nr. 194/2002 privind existența unei căsătorii de conveniență.

La 13.03.2012, a doua zi dupa susținerea interviului, ofițerul de interviu a decis să mai efectueze o verificare la reședinta declarată a celor doi soți, înainte de soluționarea cererii de acordare a dreptului de ședere formulată de soțul străin, pentru a se convinge că este reală starea de fapt invederată de aceștia prin răspunsurile din ziua precedentă, verificare care a fost de asemenea devoalată de TURCEA NICOLAE lui MANOLE AURELIAN – FLORIN.

Urmare acestor verificări, ofițerul a propus acordarea dreptului de ședere pentru REGALDO DISLA REDY pe o perioadă de 5 ani, de la 23.02.2012 până la 22.02.2017, propunere avizată de șeful Biroului pentru Imigrări Buzău.

Trebuie menționat că în toată această perioadă activitatea infracțională a grupării de falsificatori de carduri bancare a continuat, cu implicarea directă a cetățeanului dominican.

Ulterior, D.I.I.C.O.T. Buzău a anchetat membrii grupării de falsificatori de carduri bancare dispunând măsuri preventive față de cetățeanul dominican, motiv pentru care lucrătorii Biroului pentru Imigrări Buzău au reluat verificările față de acesta, stabilind că a obținut dreptul de ședere printr-o căsătorie de conveniență.

Hotărârea a rămas definitivă prin neapelare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings