LA DESCENTRALIZARE, PSD PIERDE sase DIRECTORI

Descentralizarea nu este chiar asa de simpla cum pare la prima vedere. Unii cred ca trec dintr-o parte inbigiu-cj 2 alta…si gata. Nu este asa, unele institutii vin dupa ele cu o caruta de datorii si hotarari judecatoresti care trebuie puse in aplicare. In plus, prin descentralizare, unii dintre directori vor fi schimbati la foc automat. Cristi Bagiu, presedintele Consiliului judetean, viitorul tutore al multor institutii dupa procesul de descentralizare, cu siguranta, nu va accepta ca viitoarele directii din componenta CJ sa fie conduse de directori PSD-isti. Si ma refer aici la mediu, la tineret, la cultura, agricultura, paduri, palate, cluburi, proiecte si munumente.

Conform legii descentralizării, Ministerul Mediului va pierde agenţiile judeţene pentru protecţia mediului care eliberează autorizaţiile de mediu, necesare pentru orice afacere. De asemenea, autorităţile locale vor primi administrarea, dar nu şi proprietatea plajelor turistice, maritime, fluviale, ale râurilor, pădurilor şi ale lacurilor de acumulare.
De la Ministerul Agriculturii vor fi transferate în subordinea autorităţilor locale direcţiile agricole judeţene. Acestea au printre atribuţii eliberarea certificatelor de conformitate pentru legume şi fructe sau autorizarea şi eliberarea licenţelor pentru depozitele de cereale. În plus, acestea pot decide scoaterea terenurilor din circuitul agricol.
În ceea ce priveşte Ministerul Educaţiei, autorităţile locale vor prelua organizarea reţelei şcolare de învăţământ tehnic şi profesional. Totodată, autorităţile locale vor prelua palatele şi cluburile copiilor şi cluburile sportive şcolare. Conform legii descentralizării, Ministerul Culturii va transfera în subordinea autorităţilor locale direcţiile judeţene pentru cultură şi patrimoniu, care decid dacă proiectele de urbanism respectă prevederilor legale privind patrimoniul şi se ocupă de clasarea monumentelor istorice. De asemenea, autorităţile locale vor prelua şi imobilele care reprezintă săli sau grădini de spectacol.
Ministerul Sănătăţii va pierde direcţiile judeţene de sănătate, care vor trece sub autoritatea consiliilor judeţene. Totodată, vor fi transferate şi centrele judeţene de aparatură medicală, centrele de diagnostic şi tratament, adică fostele policlinici fără plată, şi centrele medicale şi ambulatorii de specialitate (fostele policlinici cu plată).
În domeniul turismului, unităţile teritoriale pentru promovarea turismului vor trece de la Ministerul Economiei la consiliile judeţene. Aceste agenţii autorizează hotelurile, motelurile şi pensiunile şi se ocupă de clasificarea acestora. De asemenea, se ocupă de autorizarea restaurantelor, grădinilor de vară, barurilor sau altor unităţi de alimentaţie din staţiunile turistice. În schimb, autorităţile locale se vor ocupa de autorizarea cluburilor sau a cazinourilor.
De la Ministerul Tineretului şi Sportului vor trece sub autoritatea locală direcţiile judeţene pentru tineret şi sport, bazele sportive şi de tineret, taberele şcolare şi centrele de agrement, cluburile sportive şi casele de cultură ale studenţilor.
Potrivit documentului, termenul pentru predarea-preluarea structurilor ce fac obiectul descentralizării este de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings