BUZOIANCA OANA SERBAN, LANSARE DE CARTE LA TARGUL GAUDEAMUS
Târgul Internaţional Gaudeamus- Carte pentru învăţătură va găzdui vineri, 22 noiembrie 2013, începând cu ora 16:00, lansarea volumului de editoriale Actualităţi urbane. Odiseea spectacolului fără virtute, semnat de Oana Şerban şi publicat în această toamnă la Editura Ars- Docendi, Universitatea din Bucureşti. Printre invitaţii evenimentului care va avea loc pe scena dedicată Spaţiului pentru Evenimente, Pavilionul Central, 7.70, începând cu ora 16 :00, se află : Prof.Univ.Dr.Vasile Morar, Asist.Univ.Drd. Laurenţiu Gheorghe, Asist.Univ.Dr. Raluca Oancea, Pr. Prof. Dr. Paul Iulius Negoiţă, Prof.Dr. Gheorghe Tarara, Prof.Ionel Banu, Prof.Anca Florea.
După cum menţionează autorul, « această carte, născută dintr-o izbândă editorială, adună toate făgăduielile jurnalistice ale unui « precupeţ de idei » care a încercat, e cât cu putinţă, să facă din Actualitatea, Ziar pentru oameni liberi, şi din articolele publicate de-a lungul timpului în Adevărul un bazar de revolte şi de sentinţe sociale. De la morala unei polemici, purtată de cele mai multe ori de « oamenii fără chip », la mariajul dintre teatrul şi seducţia politică, în care de puţine ori Romaniada Intelectuală şi-a ţinut partea, această carte va cuprinde şi destinul altor făcături cu copertă, într-un pelerinaj cultural de tradiţie ». (Oana Şerban, Actualităţi urbane. Odiseea spectacolului fără virtute)
Potrivit prefaţatorului volumului, Raluca Nestor Oancea, « Oana Şerban este exponenta unei noi generaţii, aflate la o distanţă de aproape cinci decenii de momentul ‘68. Între timp moartea omului şi a artei a fost îndelung experimentată. Ironia începe să fie la rândul său ironizată – apar voci care se întreabă dacă a meritat tot efortul şi rafinamentul duchampian depus pentru erodarea frumosului. Toate astea doar pentru a pune în loc o transparentă ironie? Se întrezăreşte, chiar dacă timidă, o nouă nevoie de frumuseţe şi de plăcere estetică autentică. Să fie adevărat că epoca coolness-ului, a abstracţiei, a conceptualului în artă nu mai e atât de cool? Cheia transcenderii acestei faze nu poate fi decât sinceritatea gândului, grija autentică atât pentru Celălalt (ca practică şi nu ca simplu termen tehnic heideggerian) cât şi pentru obiectul estetic (aşa cum o semnalează Duffrene), lăsarea acestora să fie, deprinderea travaliului ascultării. Oana Şerban prin scriitura sa sinceră se plasează pe această orbită. »
Tanara buzoianca semnează, în aceste condiţii, al şaptelea volum de autor, de această dată şi în calitatea de masterand al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti.