FIECARE CU MARTISORUL LUI
Sirenele vor răsuna, din nou, în România, începând cu 1 martie, a anunțat Raed Arafat. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va relua exercițiul de alarmare publică, denumit generic „Miercurea Alarmelor”, pentru verificarea funcționalității sirenelor din țară.
Șeful DSU a prezentat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, detalii despre programul „Săptămâna Protecţiei Civile”, care se va derula în Bucureşti şi în ţară, în perioada 25 februarie – 4 martie, subiectul principal fiind mediatizarea exercitiului de alarmare publica, ce va avea loc, miercuri, 1 martie, intitulat “Miercurea sirenelor”.
In aceasta zi, in intervalul orar 10.00-11.00, in municipiul Buzau, dar si in restul judetului, vor rasuna sirenele intr-un exercitiu ce are loc in contextul “Saptamanii Protectiei Civile din Romania”, actiunea avand drept scop verificarea functionarii sirenelor existente la nivel local.
„Miercurea sirenelor – noi aveam în fiecare lună, în prima zi de miercuri, să pornim sistemele de alarmare, să le testăm, deci miercuri o să fie testate sirenele. O să informăm populaţia. Este normal ca aceste lucruri să se facă, lumea să se obișnuiască„, a declarat Raed Arafat.
Şeful DSU a explicat că, din punct de vedere al modului de acţionare, 2.865 dintre sirenele funcţionale pot fi comandate centralizat, iar 2.595 necesită declanşare locală.
Conform Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta – IGSU, in Romania exista 3 tipuri de alarme: alarma la dezastre (cinci sunete), prealarma aeriana (trei sunete) si alarma aeriana (15 sunete).
Astfel, conform IGSU, semnalele pot fi descrise astfel:
- Alarma la dezastre – 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 10 secunde intre ele.
- Prealarma aeriana – 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauza de 12 secunde intre ele.
- Alarma aeriana – 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauza de 4 secunde intre ele.
- Incetarea alarmei – Un sunet continuu, de aceeasi intensitate, cu durata de 2 minute.