A lipsit oi-na…

Proiectul înfiinţării Sport Club Municipal Gloria Buzău a picat la vot în şedinţa ordinară a Consiliului Local Municipal de joia trecută, după ce consilierii locali liberali, alături de cei ai PSRO au votat împotrivă , in timp ce independentul Constantin Ionescu s-a abţinut. La finalul şedinţei, primarul Constantin Toma a anunţat că proiectul va fi repus pe ordinea de zi a unei viitoare şedinţe, de îndată sau extraordinare, nu înainte de a avea o discuţie cu preşedintele PNL Buzău, Cristi Romanescu, care este şi preşedinte al Federaţiei Române de Tenis de Masă.

Imediat dupa ce proiectul a fost respins, pe buna dreptate, am citit mai multe versiuni justificative transmise pe diverse canale de catre oamenii de bine legati strans de un interes comun conform proverbului de mare actualitate „Unul cu malaiul, altul cu alaiul…”. Cu alte cuvinte, Primaria sa plateasca si altii sa se faleasca.

Argumentele…

  1. Cand spuneam ca fost respins pe buna dreptate, ma refeream la faptul ca si in cazul in care hotararea ar fi fost adoptata, nu peste mult timp, instanta ar fi dispus anularea ei. Si asta pentru ca, intentiile bune ale echipei primarului Toma au fost stirbite de o redactare a proiectului facuta pe un genunchi amputat, doar de dragul de a scapa de gura primarului. Nu mai vorbesc despre faptul ca asociatia buzoiana ar fi purtat o denumire care este inca la lichidator si nu se stie cine ar putea sa o stapaneasca de maine, ziua marii licitatii. Pentru marca Gloria Buzau se vor bate multi, cel putin asa au lasat sa se inteleaga cei interesati.
  2. Proiectul de hotarare a lasat loc de interpretari, nefiind clar daca este vorba sustinerea sportului de masa prin depistarea de noi talente sau de preluarea unor baze sportive deja existente, consacrate, cu sportivi de performata recunoscuti inclusiv pe plan international. Odata cu lamurirea acestui aspect, cu siguranta nu va mai exista loc de interpretari si de pretentii politico-financiare.
  3. Dupa cum bine se stie, desi Buzaul are sute de potentiali oameni de afaceri care ar putea sustine financiar anumite ramuri sportive, acest lucru nu s-a intamplat pentru ca oamenii au arici la punga. Asta pe de o parte, pentru ca mai exista si un aspect legat de seriozitatea celor care ar dispune de cheltuirea sumelor investite. Tocmai de aceea, prin sustinerea financiara a sportului prin nou infiintata asociatie, cei care diriguiesc cluburi sportive si-au facut calculele si au crezut ca se vor infige direct in butoiul cu miere si ca le-a pus Dumnezeu mana pe cap.
  4. Opozantii din CLM au facut referire, in mod expres la denumirea de Gloria Buzau si la lipsa unei sectii care sa se ocupe in mod expres de tenis de masa. De ce s-au legat de aceste doua aspecte? Raspunsul este simplu de dat!
  5. Acelesi interese sunt vizate de clubul de rugby, de un club de fotbal, de clubul de handbal, de box, de lupte etc. Toti conducatorii de cluburi au mers la primar sa spuna ca nu mai pot sustine echipele si vor bani din Palatul Comunal. Conducatorii de cluburi au si ei dreptate pentru ca in loc sa faca performanta, tot umbla cu jalba din usa in usa pentru a prelungi durata de supravietire.
  6. In sala de sedinte am auzit consilieri care au observat ca pe lista cu sporturi nu este inclusa oina, jocul in care buzoienii au detinut suprematia zeci de ani, iar acum sporul de care facem vorbire se joaca cu mingii din usturoi crescut pe terenurile candva special amenajate. Si, sa nu uitam ca primul regulament de oină a fost scris în 1898 și, la inițiativa ministrului Instrucțiunii de la acea vreme, Spiru Haret, sportul a fost „repus pe picioare” și jucat pe terenul populat de către elevi. A fost candva! Acum unii se chinuie sa introduca baseballul varianta americana.

Daca in baseballul american la meciuri este folosita bata, in oina  romanilor se numește „baston”, este din lemn, mai grea și mai lungă decat cea a americanilor.

In ceea ce-i priveste pe unii mai zelosi din fire, acestia cred ca se poate utiliza cu succes oi-na, adica varianta alternativa: cand bata cand bastonul ca sa inteleaga tot omul care este adevarul…

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings