RENASTEREA REZIDENTIATULUI
În Parlamentul României se află în procedură legislativă Propunerea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Propunerea de act normativ a fost inițiată de mai mulți parlamentari și prevede, printre altele, introducerea corelărilor necesare privind posibilitatea efectuării rezidențiatului inclusiv în cabinetele individuale de medicină de familie, precum și în unități sanitare ale ministerelor cu rețea proprie sau în unități sanitare aflate în administrarea unităților publice locale.
Deputatul social-democrat buzoian Sebastian Radu se află printre cei care au propus această inițiativă și care a depus săptămâna aceasta, alături de președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, deputatul PSD Bianca Gavriliță și senatorii Renică Diaconescu și Ion Ganea, amendamente care pot rezolva criza examenului de rezidențiat provocată lipsa unui ministru al educației.
„Am propus eliminarea din procesul de organizare a examenului de rezidențiat a ministrului educației. În loc de ordin comun împreună cu ministrul sănătății, acesta din urmă să rămână unic decident în privința rezidențiatului. Propunerea se justifică prin faptul că rezidențiatul reprezintă o formă de pregătire clinică și practică profesională în rețeaua Ministerului Sănătății și este asigurată exclusiv de medici. De aceea, am considerat că se impune modificarea Ordonanței Guvernului nr. 18/2009 deoarece Ministerul Educației este lipsit de competențe în acest caz.”-Sebastian Radu
De asemenea, pentru a rezolva criza acută de medici cu care se confruntă România, deputatul, membru al Comisiei pentru sănătate și familie, a propus ca în următorii 5 ani numărul minim de posturi aprobate pentru concursul de rezidențiat să reprezinte cel puțin numărul de absolvenți de medicină generală din anul respectiv.
„Soluția oferită poate rezolva ușor atât criza organizării examenului de rezidențiat de anul acesta, prin adoptarea rapidă a propunerii legislative cât și pe cea a deficitului de medici prin creșterea cifrei de școlarizare, oferind posibilitatea tuturor absolvenților de medicină generală să aibă șansa obținerii unui post. Corelat cu extinderea posibilităților de efectuare a rezidențiatului și în alte unități medicale, cred că aceasta este cea mai bună variantă.”- Sebastian Radu