OPERATIUNEA “RABLA”…IN SISTEM ELECTRONIC

Ce este nou în Programul „Rabla 2014″? În urma analizei făcute cu privire la desfăşurarea programului în rableultimii ani, pentru 2014 au fost aduse modificări majore în desfăşurarea lui. Astfel, în acest an, persoanele fizice care doresc să beneficieze de un tichet electronic se vor adresa direct producătorilor / dealerilor validaţi în program.De asemenea, persoanele fizice şi juridice, precum şi instituţiile publice care deţin autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu 8 ani de la anul fabricaţiei se pot înscrie fără nicio problemă în program (în anii precedenţi, vârsta minimă era de zece ani).

Apoi, AFM va aloca 20.000 de tichete, bugetul total fiind anul acesta de 140 milioane lei.

 

Valoarea tichetului nu creşte 

Aşadar, pentru prima dată, tichetele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, urmând să fie alocate electronic în sistemul informatic al AFM. De asemenea, se va utiliza un singur tichet electronic pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, iar valoarea acestuia este de 6.500 lei. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Mediului şi ai AFM, pentru stimularea achi-ziţionării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul se va oferi posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 lei. Acesta se va acorda pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, dar şi pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

 

Distribuirea tichetelor, în funcţie de numărul de rable 

Şi anul acesta, tichetele alocate pentru persoanele fizice vor fi distribuite pe fiecare judeţ, în raport cu numărul autovehiculelor uzate aflat în evidenţele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). De asemenea, la nivelul fiecărui judeţ, tichetele vor fi repartizate în mod egal între punctele de lucru aparţinând producătorilor validaţi şi situate în respectiva unitate teritorială.

 

O altă noutate este că, pentru persoanele fizice, sesiunea de finanţare va fi organizată în patru etape, fiecare etapă având o durată de câte 60 de zile. În prima etapă, toate tichetele alocate destinate persoanelor fizice vor fi repartizate pe fiecare judeţ, în raport cu numărul autovehiculelor uzate aflat în evidenţele DRPCIV. În a doua etapă, tichetele aferente fiecărui judeţ rămase neutilizate, precum şi cele alocate pentru care s-au anulat notele de înscriere vor fi redistribuite în mod egal între punctele de lucru aparţinând producătorilor validaţi din respectiva unitate teritorială.

 

În a treia etapă, tichetele rămase se împart, în mod egal, între punctele de lucru ale producătorilor validaţi din judeţul respectiv. În această etapă, orice producător validat poate ceda tichetele alocate în favoarea unui alt producător validat, cu obligaţia de a informa, în prealabil, AFM. În ultima etapă, tichetele rămase se vor împărţi în mod egal între punctele de lucru, însă pot participa doar producătorii validaţi care, în etapa a treia, au consumat toate tichetele alocate.

În cazul în care, la sfârşitul ultimei etape, vor rămâne tichete neutilizate, acestea vor fi anulate. Deocamdată, nu a fost publicat şi un calendar al Programului „Rabla 2014″, fie el doar orientativ, aşadar rămâne de văzut când va începe efectiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings