VOI CE CREDETI?

Profesorii cer sancțiuni pentru elevi și părinți

Peşedintele Federaței Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hancescu a declarat pentru eleviMediafax că, deocamdată, nu s-a înţeles ce vrea să facă exact Ministerul Educației cu Codul de etică pentru învăţământul preuniversitar, dar că susține inițiativa.
„Lucrurile trebuie gândite la pachet şi trebuie venit cu răspunderi şi pentru părinţi, pentru că sunt măsuri împotriva dascălilor, însă, dacă elevii sau părinţii agresează dascălii, nu există nicio prevedere. Trebuie completate obligaţiile elevilor, trebuie prevăzute sancţiuni şi, în plus, trebuie introduse obligaţii pentru părinţi. Lucrurile trebuie privite în ansamblu, nu doar secvenţial”, a spus Simion Hancescu, citat de Mediafax.
„Este clar că trebuie să se găsească nişte măsuri, având în vedere ce s-a întâmplat în ultima perioadă, dar pentru asta trebuie să ne așezăm la masa discuțiilor în cel mai scurt timp”, a adăugat președintele FSLI.

Sindicaliştii au formulat mai multe propuneri de modificare a Codului de etică.De exemplu, articolul care prevede asigurarea protecţiei fiecărui elev, prin denunţarea formelor de violenţă fizică exercitate asupra acestora, a oricărei forme de discriminare, abuz, neglijenţă sau de exploatare a elevilor, în conformitate cu prevederile Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, cu modificările şi completările ulterioare, sindicaliştii din învăţământ cer să se definescă foarte clar ce se înţelege prin exploatarea elevilor.

În ceea ce priveşte interzicerea activităţilor ce ar putea genera corupţie, FSLI consideră că lecţiile private cu proprii elevi pot fi interzise, „cu excepţia situaţiilor în care există acordul scris al părinţilor”.

Simion Hancescu a mai spus că din Codul de etică ar trebui eliminat alineatul care prevede că profesorului îi este interzis să îi fie dascăl propriului copil sau unei rude până la gradul al treilea, cu excepţia situaţiei în care este singurul care predă disciplina respectă în unitatea şcolară în care lucrează.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings