Legea europeană privind libertatea mass-media a intrat în vigoare

Veste uriașă pentru jurnaliștii din Europa. Legea europeană privind libertatea mass-media, un set nou de norme fără precedent destinate să protejeze independenţa şi pluralismul, a intrat marţi, 7 mai, în vigoare, a anunţat Comisia Europeană.

Acest nou act legislativ prevede garanţii împotriva interferenţelor politice în deciziile editoriale şi împotriva supravegherii jurnaliştilor. Legea garantează funcţionarea mai uşoară a mass-mediei pe piaţa internă şi online. De asemenea, regulamentul urmăreşte să asigure independenţa şi finanţarea stabilă a serviciilor publice mass-media, precum şi transparenţa privind proprietatea asupra mass-mediei şi alocarea cheltuielilor cu publicitatea de stat.

“Pentru prima dată, UE dispune de un act legislativ care protejează libertatea mass-mediei. UE este conştientă de faptul că jurnaliştii au un rol esenţial pentru democraţie şi că trebuie protejaţi. Solicit statelor membre să pună cât mai repede în aplicare noile norme”, a declarat vicepreşedinta pentru valori şi transparenţă Comisiei Europene, Vera Jourova.

La rândul său, comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, a amintit că “societăţile din domeniul mass-mediei au un rol vital în cadrul democraţiilor noastre, dar se confruntă cu o scădere a veniturilor, cu ameninţări la adresa libertăţii şi a pluralismului mass-mediei şi cu norme naţionale diferite, neuniforme”.

“Datorită Legii europene privind libertatea mass-mediei, societăţile din domeniul mass-mediei vor beneficia de garanţii comune la nivelul UE, prin care se asigură o pluralitate a vocilor, şi vor putea fructifica mai bine oportunităţile legate de funcţionarea pe piaţa noastră unică fără nicio interferenţă, privată sau publică”, a explicat comisarul european.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings