Fii fermier european!

Depune la APIA cererea de sprijin…

Agentia de Plati si Interventii in Agricultura anunta o ampla actiune de informare a tuturor proprietarilor de terenuri care isi lucreaza singuri pamantul, pentru a putea beneficia de subventiile europene si nationale. In perioada 1 februarie – 10 iunie se va desfasura campania de informare privind primirea cererilor de sprijin pe suprafata, ce are ca slogan: Fii Fermier European! Depune la APIA cererea de sprijin. In Campania 2013 ne pregatim pentru viitoarea Politica Agricola Comuna.

Obiectivul general al acestei campanii nu este doar acela de a face cunoscute tipurile de subventii europene si nationale care se ofera pentru cei care lucreaza terenurile agricole, cat mai ales modalitatile prin care agricultorii pot beneficia de aceste subventii. Buna informare a acestora este un punct esential in atragerea fondurilor europene ce sunt alocate pentru sistemul agricol. Se va pune accent pe identificarea in sistem online a parcelelor agricole prin aplicatia IPA-Online. Aceasta permite fermierilor  ca pe un calculator ce are conexiune la internet sa isi vizualizeze parcelele pe care le-au digitizat in anii anteriori sau sa le digitizeze pe cele  nou infiintate.

Centrele judetene si cele locale ce apartin de Agentia de Plati si Interventii in Agricultura vor organiza sesiuni de informare si instruire atat a fermierilor cat si a agentilor agricoli de la nivelul fiecarei primarii. Acestia vor afla informatii ce privesc modalitatea de completare a cererilor pentru subventia pe suprafata, termenele ce trebuie respectate, conditiile de eligibilitate, tipul de controale sau tipurile de subventii. Se va pune accent pe obligativitatea fermierilor de a respecta anumite norme in domeniul mediului, al sanatatii si al bunastarii animalelor pe intregul teren pentru care se solicita plata.

Cererile pentru subventia pe suprafata se primesc incepand cu data de 1 martie si pana pe 15 mai. Dupa 15 mai si pana pe 30 iunie agricultorii care nu se vor incadra in termenul normal vor mai putea sa depuna cereri dar vor fi sanctionati cu 1% pentru fiecare zi de intarziere.

Irina Minea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings