BUZOIENI, NU RATATI !

TREI ZILE CU AI NOSTRI „FRATI”

  „Fratia” din iunie votata consilierii judeteni se concretizeaza prin organizarea unui prim eveniment cultural. Un eveniment de exceptie pentru ca moldovenii nostri stiu sa se distreze, stiu ce inseamna respect pentru traditii, iar ceea ce fac denota ca o fac cu toata dragostea.  Asa ca artiști și autorități locale de peste Prut vor descinde Buzău, la jumătatea acestei luni, cu ocazia organizării primei ediții a festivalului “Zilele Chișinăului la Buzău”. Evenimentul va debuta pe 16 septembrie, la Sărata Monteoru, cu momente de excepție puse în scenă de Garda Națională de la Alba Iulia.

„Zilele Chișinăului vor începe pe 16 septembrie. Activitățile se vor termina pe data de 18 septembrie, undeva în jurul prânzului, la Monteoru, cu Garda Națională de la Alba Iulia. Vor fi activități și la Galeriile de Artă, unde va fi o expoziție de pictură a pictorilor din Basarabia. Sunt și ateliere de pictură. Seara va fi, în afară de activitățile cu Garda Națională, un concert extraordinar cu formația de muzică populară Frații ADVAHOV, va fi și un foc de artificii. Nu am renunțat dacă vreți, la tradiție, cu autobuzele supraetajate, avem două autobuze supraetajate care, în această perioadă, vor face curse între Buzău și Sărata Monteoru”, a anunțat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Trei zile în care buzoienii vor avea parte de spectacole susținute de artiști de peste Prut, renumiți în întreaga lume, dar și de tabere militare, ateliere de pictură. De asemenea, vor putea degusta produse tradiționale  buzoiene, dar și vinuri produse în Republica Moldova.

„A doua zi vor fi din nou taberele militare cu Garda Națională de la Alba Iulia, la Sărata Monteoru. La ora 12:00 va fi o lansare de carte care se cheamă „Jurnalul meu cu Sfântul Sava de la Buzău” la Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu”. Părintele Milea este autorul. Avem parteneri și elevii Liceului de Arte „Margareta Sterian”, care vor fi tot timpul alături de noi în această perioadă. La ora 16:30 va fi o degustare de produse tradiționale buzoiene și degustare produse viticole din Republica Moldova și județul Buzău, în parcul de la Sărata Monteoru. Și în ziua de vineri va fi un concert al ansamblului Plăieșii și ansamblul de muzică ușoară „Vali Boghean Band”. Sâmbătă vom continua cu elevii de la Liceul de Arte „Margareta Sterian” și cu taberele militare ale Gărzii Naționale de la Alba Iulia.”

Bugetul festivalului este de aproximativ 300 000 de lei.

„E un lucru inedit: este pentru prima dată, cel puțin în istoria Consiliului Județean, când niște artiști, care zic eu, nu sunt numai de renume basarabean sau românesc, ci la nivel internațional, vin fără să perceapă nici un fel de comision. Nu vin plătiți! A fost o înțelegere între mine și primarul municipiului Chișinău. Consiliul Județean nu are nici un fel de cheltuială în a plăti onorariul artiștilor respectivi. Bineînțeles, ca și gazde bune, trebuie să le oferim cazare și alte lucruri conexe activităților.”

Buzoienii vor putea ajunge la Sărata Monteoru, pentru a participa la festival, cu autobuze etajate. Două astfel de vehicule vor efectua curse gratuite în perioada 16 -17 septembrie.

La concerte vor putea asista doar persoanele vaccinate anti COVID sau cele care prezintă un test negativ. De altfel, chiar lângă punctul de acces în zona destinată concertelor va fi amenajat un punct special în care buzoienii vor putea fi testați cu teste rapide. Consiliul Județean Buzău pune la dispoziție 1000 de astfel de teste.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings