AGRICULTORI, PAZITI-VA! VINE FISCUL !

De la 1 februarie, intră în vigoare noul Cod Fiscal care prevede impozitarea veniturilor din agricultură, noi taxe pentru companiile energetice şi impozitarea cu 3% a veniturilor microîntreprinderilor.

Agricultorii care obţin venituri din creşterea animalelor vor plăti impozit de 16% aplicat la venitul net anual, impozitarea fiind extinsă şi pentru veniturile din silvicultură şi piscicultură, potrivit modificărilor aduse Codului Fiscal care intră în vigoare de mâine. Modificarea prevede includerea în sfera veniturilor impozabile a veniturilor din silvicultură şi piscicultură şi impunerea acestora în conformitate cu regulile aplicabile veniturilor din activităţi independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real, cu cota de impozit de 16%.

 

Zona veniturilor impozabile va fi extinsă şi la cele obţinute din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.

Nu vor plăti impozit agricultorii care au cel mult 10 oi sau 10 capre, cei care au până la 3 vaci sau 6 porci, şi nici cei care au 100 de păsări sau 100 de familii de albine. Totodată, sunt exceptate de la impozitare veniturile din cereale, dacă suprafaţa cultivată este de maximum două hectare, ca şi în cazul plantelor oleaginoase, cartofilor, sfeclei de zahăr, hameiului şi leguminoaselor pentru boabe. Limite maxime mai sunt stabilite pentru pomi – 1,5 hectare, tutun, viţă-de-vie – un hectar şi legume cultivate în câmp şi spaţii protejate, flori şi plante ornamentale – jumătate de hectar

Plafonul veniturilor pentru microîntreprinderi va fi redus de la 100.000 de euro la 65.000 de euro, echivalent în lei. Toate firmele cu capital privat care nu depăşesc acest plafon vor fi obligate să plătească impozit de 3% pe veniturile realizate de la 1 februarie 2013. A fost eliminată condiţia pentru firme de a avea între unu şi nouă salariaţi, dar nu va mai fi opţională alegerea sistemului de impozitare (impozit pe profit sau pe venit), ci va fi obligatorie aplicarea impozitării pe veniturile realizate. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings