ZIUA ZONELOR UMEDE

– elevii sunt provocati la concursuri si dezbateri

In fiecare an, la data 2 februarie,  163 de ţări ale globului sărbătoresc Ziua Mondială a Zonelor Umede. Ziua de 2 februarie marchează data la care a fost semnată, în  1971,  Convenţia de la Ramsar (Convenţia asupra zonelor umede, de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice). România a semnat Convenţia de la Ramsar în 1991, iar această convenţie a fost ratificată prin Legea nr.5 din 21.09.1991.

Cu aceasta ocazie, Agenţia pentru Protecţia Mediului Buzău,  în colaborare cu Administraţia Bazinală de Apa Buzău – Ialomiţa şi Lafarge România, va organiza acţiuni de informare  în două şcoli buzoiene:  Şcoala cu clasele I-VIII „Cpt. Aviator M. T. Bădulescu” şi Şcoala cu clasele I-IV din localitatea Vadu Paşii.

Totodata se va lansa proiectul de educaţie ecologică “Zonele Umede si Oamenii, Împreuna peste Timp”- ediţia a II- a. Proiectul  se va desfăşura în perioada februarie – iunie 2013 şi va avea un grup ţintă format din 80 de elevi şi 4 cadre didactice din cele două şcoli.

Pe parcursul derulării acestui proiect, elevii vor participa la concursuri de desene, vor realiza scenete, vor participa la sesiuni de informare  în clasele lor sau  la lecţii în aer liber despre biodiversitate.

Proiectul “Zonele Umede si Oamenii, Împreună peste Timp”, dezvoltat prin  concentrarea eforturilor celor trei instituţii partenere, face parte dintr-un program de educaţie pentru mediu, iniţiat de Lafarge România, destinat elevilor din ciclul primar, care are ca scop dezvoltarea unui comportament eco-civic în rândul elevilor înscrişi în proiect.

Judeţul Buzău, deşi nu are pe teritoriul său zone umede incluse în lista internaţională a siturilor Ramsar,  deţine un patrimoniu natural deosebit de valoros. Acesta cuprinde zone umede naturale care sunt coridoare ecologice secundare de migraţie ce asigură deplasarea, reproducerea şi refugiul  speciilor sălbatice de păsări acvatice. O suprafaţă de 12 040,323 ha din judeţul Buzău este cuprinsă în situri de protecţie a păsărilor acvatice (Balta Albă- Amara- Jirlău, Câmpia Gherghiţei şi Valea Călmăţuiului).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings