de la fermier…la FERMIER

– Un prim pas catre o noua Politica Agricola Comuna

Politica Agricola Comuna, ale carei baze au fost stabilite inca din 1957, constituie un set de reguli si mecanisme ce reglementeaza producerea, procesarea si comercializarea produselor agricole in cadrul Uniunii Europene, acordand totodata o atentie deosebita dezvoltarii rurale. Noua reforma in acest domeniu, ce va fi valabila pentru perioada 2014-2020, anunta schimbari majore.

Comisia de agricultura si dezvoltare rurala din Parlamentul European (AGRI) a trasat in mod oficial liniile generale pe care se va baza viitoarea politica agricola. Punctele cheie au fost legate de plati directe echitabile, protectia mediului si cooperarea dintre fermier si piata.

Pentru tara noastra un pas important ar fi echilibrarea platilor directe la nivel european, astfel incat sa nu mai existe un handicap intre fermierul roman care obtine subventie pentru cultivarea pamantului in cuantum de  106 Euro/ ha fata de cel danez sau englez 300 Euro/ ha. Se doreste astfel ca repartizarea uniforma a subventiilor sa se faca treptat, pana in anul 2019.

AGRI propune si unele masuri pentru ca subventiile sa ajunga doar la fermierii activi, ccea ce ar mai potoli si la noi specula investitorilor straini care achizitioneaza terenuri agricole la preturi foarte mici si pe care nu le lucreaza ( sau le lucreaza doar de suprafata) dar obtin subventii pe ele. In aceasta categorie vor fi incluse si cluburile sportive sau aeroporturile.

Totodata se incearca plafonarea subventiilor pentru fermele mari la subventii de maxim 300 000 euro/ ferma si aplicarea unui coeficient de reducere proportional cu suma ce ar trebui incasata daca aceasta este mai mare de 150 000 euro. De exemplu, Regina Marii Britanii a primit in perioada 2000 – 2009 plati directe pentru domeniile regale in valoare de aproximativ 8 milioane euro.

Foarte mult accent se va pune pe protectia mediului, platile directe fiind o parte conditionate de respectarea normelor de mediu printre care: diversificare culturilor, mentinerea unor pajisti permanente si crearea unor zone axate pe agricultura ecologica. Notiunea de greening ( inverzire) va fi tot mai des intalnita.

Fermierii ar putea beneficia de o putere mai mare si noi instrumente de decizie in cadrul pietelor pentru a evita crize ale preturilor sau produselor, fara a se ajunge insa la formarea unor cartele. Birocratia ar putea atinge un nivel minim in cadrul noii PAC. De exemplu aplicatiile folosite ar permite fermierilor sa aplice o singura data pentru subventie si sa aiba posibilitatea sa modifice daca s-a schimbat ceva de la un an la altul, fara a fi nevoit sa i se inregistreze o noua cerere de sprijin in fiecare an.

Negocierile finale vor incepe dupa aprobarea bugetului Uniunii pentru perioada 2014 – 2020. Atat Parlamentul European cat si Consiliul vor putea adopta cate un mandat de negociere, deschizand astfel posibilitatile de negociere intre Parlament, Consiliu si Comisia Europeana.

Irina Minea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings