ZECE OBIECTIVE CE TREBUIE VAZUTE IN ACEASTA VIATA

La 65 de kilometri de Buzău pe drumul judeţean 203 K,  si apoi cativa kilometri pe DJ 203 C, un loc de basm zace ascuns în inima munţilor Buzăului. Aproape de graniţa cu Vrancea, pe-un plai pe care timpul parcă a uitat să mai curgă, înconjurată de peisaje incredibile, comuna Bisoca e unul din puţinele locuri în care oamenii încă mai respectă cu sfinţenie tradiţiile şi obiceiurile din străbuni.

Iata, nu mai putin de zece obiective, multe unicat, ce trebuie vazute cel putin o data in aceasta viata de fiecare roman.

1.Mănăstirea Poiana Mărului, din satul Bisocuţa, monument din secolul al 18-lea, circa 1730, a ars la 1771 şi refăcut între 1781-1784. Biserica mare cu hramul dedicat Tuturor Sfinţilor este din lemn. Biserica mică are hramul „Naşterea Maicii Domnului şi a fost construită între 1810 – 1812. La sfârşitul sec. al 18-lea aici a venit Paisie Velicicovski, teolog din Rusia.

2.”Cimitirul fara oseminte”, unic in lume, inchinat eroilor neamului care nu s-au mai intors si Biserica Sf Voievozi Mihail si Gavril01901 Bisoca

  1. Pădurea ”Lacurile din Bisoca”, este o rezervaţie mixtă, forestieră, geologică şi botanică. În rezervaţie se poate admira pinul silvestru, precum şi două lacuri, Lacul Limpede şi Lacul Negru. Aici se şi poate înnopta în cabane situate la câţiva metri de lacul cu acelaşi nume. În această rezervaţie se găseşte un amfiteatru natural unde este construită o scenă din lemn şi piatră, care găzduieşte diverse activităţi folclorice locale.

4.Malurile cu sare din satele Pleşi şi Sările formează un peisaj unic. În multe dintre dealurile din zonă se află zăcăminte de sare, ce ies pe alocuri la suprafaţă. Râul Râmnicu Sărat, care a dat apoi şi denumirea oraşului aflat pe cursul său, şerpuieşte printre aceste dealuri iar apa devine sărată pe măsură ce râul îşi găseşte drumul către câmpie.

5.Masa lui Bucur şi este o stâncă de aproximativ 150 de tone despre care legenda spune că i-a servit drept loc de adăpost ciobanului Bucur (sau haiducului, depinde de sursă). Stânca este situată pe un vârf deasupra satului Pleşi, la altitudinea de 1.142 de metri.

6.Campusul pentru copii „Sfantul Sava” din satul Recea

7.Muntele „Ulmurosu” si „Gropile de aur” de la Baltagari

8.Izvoarele Vaile raului Ramnicu Sarat din Plesi si paraului „Peceneaga” din Baltagari

9.Punctul muzeal „Casa Despa” din satul Bisoca, locuinta specifica de 150 de ani

  1. Piva pentru postav si fierastraiele din lemn de pe apa raului Ramnicu Sarat

    Despre frumuseţile Bisocăi vorbeşte Alexandru Odobescu, în opera sa Pseudokinegeticos (înseamnă, pe greceşte, fals tratat de vânătoare), iar locurile i-au fost sursă de inspiraţie şi marelui Grigorescu.

Zona este extraordinara, una de vis, insa greu accesibila din cauza drumului asezonat cu gropi facute si supralargite in cei 40 de ani de la ultima asfaltare.

Drumul din zona de munte a Buzăului care nu a mai fost modernizat de 40 de ani a intrat în reabilitare în luna iulie a acestui an, printr-un proiect al Consiliul Județean Buzău. Valoarea lucrărilor este de aproape 80 de milioane de lei, iar perioada de execuție este estimatăla 33 de luni. Lungimea tronsonului care va fi complet modernizat este de 24,5 km.

Drumul dintre Poiana marului si Bisoca este in plin proces de asfaltare si asta pentru ca „Este un proiect de mare importanta pentru ca accesul catre taramul de vis al Judetului Buzau va fi mai facil atat pentru locuitorii din aceasta zona, dar si pentru turisti”, spunea Petre Emanoil Neagu, presedintele Consiliului Judetean Buzau, la ultima verificare din traseu facuta in urma cu cateva zile cand se proceda la execuția pilonilor pentru consolidarea terenului.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings