UN TERITORIU AL SOLIDARITĂŢII SOCIALE
Geoparcul „Ținutul Buzăului“ este un teritoriu de dezvoltare sustenabilă din județul Buzău, care aspiră la titlul de Geoparc UNESCO. Programul acestuia a fost inițiat încă din anul 2007 de către Universitatea din București, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău, în vederea conservării, promovării şi valorificării elementelor naturale deosebite din zonă, a valorilor de patrimoniul cultural şi istoric, precum şi pentru susţinerea dezvoltării sociale şi economice a comunelor, bazându-se pe principiul dezvoltării durabile. Specialiştii Consiliului Judeţean şi cei ai Universităţii Bucureşti, parteneri de 13 ani în acest proiect, vor depune documentaţia pentru ca Geoparcul Ţinutul Buzăului să fie recunoscut internaţional. Călătorii care ajung aici pot vizita multe atracţii naturale, rare în lume. Este vorba despre vulcani noroioşi, focuri vii, munţi de sare, pietre şi sfincşi cu forme bizare, chihlimbar unic şi multe altele.
Ţinutul Buzăului include o zonă care cuprinde 18 comune din zona de deal şi munte din nord-vestul judeţului Buzău, fiind o zonă complet rurală cu circa 50.000 de locuitori, geoparcul putând fi vizitat pe toată durata anului, gratuit. Mişcarea pentru constituirea Geoparcului Ţinutul Buzăului a fost iniţiată în 2007 de către reprezentanţi ai Universităţii Bucureşti, în colaborare cu specialiştii Biroului de turism al Consiliul Judeţean Buzău. ”În contextul evoluţiei economice şi politice ulterioare, scopul demersurilor iniţiate – recunoaşterea statutului de Geoprac al acestui areal geografic corespunzător reglementărilor UNESCO şi ale Cărţii Reţelei Europene a Geoparcurilor – a stagnat, deşi este un proiect important al Strategiei de dezvoltare şi promovare a turismului”, se precizează în referatul preşedintelui CJ, Petre Emanoil Neagu, la proiectul de hotărâre. Contribuţia financiară anuală a Consiliului Judeţean Buzău a fost estimată la 70.000 euro, sumă care poate fi asigurată din bugetul propriu al judeţului Buzău pe perioada de şapte ani de valabilitate a parteneriatului.
Geoparcul «Ţinutul Buzăului» este situat in Regiunea de dezvoltare Sud-Est, în partea de nord a județului Buzău. Teritoriul propus se află în zona de curbură a Carpaților Orientali, la intersecția drumurilor istorice ce leagă Muntenia, Transilvania și Moldova. Geoparcul cuprinde următoarele 18 comune: Beceni, Berca, Bozioru, Bisoca, Brăeşti, Chiliile, Cănești, Colți, Cozieni, Lopătari, Mânzălești, Odăile, Pârscov, Pănătău, Scorţoasa, Săruleşti, Valea Salciei, Vintilă Vodă, totalizând o suprafaţă de 109.826 ha și o populație de 52.500 locuitori.“
Geoparcul poate fi vizitat pe toată durata anului gratuit. Accesul se face pe drumuri județene sau comunale, care urmează văile a trei râuri: Sibiciul, Bălăneasa și Slănicul de Buzău. Geoparcul are două intrări principale prin comuna Berca (situată lGeoparcul este cunoscut pentru numeroasele sale atracții naturale: Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari (comuna Berca) și Pâclele Mici (comuna Scorțoasa), Valea Slănicului cu Platoul Meledic, Grunjul de la Mânzălești, Focul viu de la Lopătari, Trovanții de la Ulmet, Pădurea Lacurile Bisoca, precum și pentru cele antropice: așezările rupestre de la Aluniș-Colți-Bozioru, Mănăstirile Poiana Mărului (comuna Bisoca), Rătești și Găvanu, Muzeul Chihlimbarului de la Colți, Casa Memorială „Vasile Voiculescu“ de la Pârscov. Recent au fost deschise două colecții muzeale: Muzeul „Timpul Omului“ în comuna Mânzălești, colecții care prezintă, în mod simbolic, legătura dintre Pământ și Om, din perspectiva Timpului, pe fundamentul pietrei, lutului și sării, elementele naturale care stau la baza vieții culturale a Mânzăleștenilor și Muzeul „7 locuri de poveste“ din comuna Lopătari, unde veți cunoaște șapte locuri din „Ținutul Buzăului“, care au inspirat, de-a lungul timpului, povești cu balauri, uriași, căpcăuni, spirite protectoare, pietre magice și leacuri nemaiîntâlnite.a 130 km de București) și prin comuna Colți (situată la 80 km de Brașov).