Tupeu de aspirant! COPY PASTE LA CONCURSUL PENTRU SEFIA ISJ BUZAU!

In perioada 11-20 martie, la Ministerul Educaţiei Naţionale se desfăşoară concursurile pentru şefia celor 42 de inspectorate şcolare. Pentru postul de la Buzau s-au inscris actualul inspector general Geta Burducea, profesorul Claudiu Corcodel de la Nehoiu si profesor Ionela Voicu de la Cislau. Despre derularea concursului, colegii din presa au prezentat trei variante, adica variantele povestite de cei trei condidati. N-am putut sat trag nicio concluzie din declaratiile distinsilor profesori, asa ca, am apelat la un prieten din minister. Inainte sa-mi prezinte detaliile legate de concurs, prietenul din minister a tras cu ochiul si a vazut inregistrarile video cu prestatiile profesorilor buzoieni. Iata, pe scurt, filmul incredibil cu prestatiile celor trei profesori inscrisi la concurs.

 

Fara speculatii…

Inainte de toate vreau sa va spun ca ma detasez de toate speculatiile facute asupra celor trei profesori. Daca Geta Burducea, inspector general in functie, este cunoscuta in toate mediile, iar profesorul Claudiu Corcodel a cautat sa-si faca simtita prezenta prin fortarea de imagine in mediile de socializare, despre Ionela Voicu nu se cunostea mai nimic, iar aparitia dumneaei a fost o surpriza. Nu ma intereseaza zvonurile legate de un anumit grad de rudenie cu liberalul Mihai Voicu, nici relatiile cu ex-deputatul de zona George Scutaru, cum nu mai impresioneaza nici poza de grup de afisata in spatiul virtual, poza in care poarta o geaca cu insemnele ACL, iar pe fundal o dubita pe scrie Klaus Iohannis presedinte.

 

Filmul probelor

Concursul a constat din trei probe dupa un regulament adoptat pe vremea ministrului Funeriu. Obligatoriu, la fiecare proba, trebuia obtinuta nota minima 7. In caz contrar nu se intra la proba urmatoare.

Prima poba, intrebari tip grila, la care timp de raspuns era de 30 de minute. La expirarea timpului ori atunci cand grila era rezolvata, trebuia trimisa pe un e-mail pentru evaluare. Dupa zece minute de la startul competitiei, concurenta Ionela Voicu a trimis e-mailul. Au mai trecut doua minute si in sala a intrat secretarul de stat în minister, Vasile Şelaru, presedintele comisiei de jurizare. Selaru catre concurenti:”Se apre ca la Buzau avem deja inspector general”. Au mai trecut 20 de minute, timpul a expirat, iar la iesirea din sala, Geta Burducea si Claudiu Corcodel au prezentat in scris solicitarea de retragere din concurs.

 

Proba de prezentare a CV-urilor.

Dupa retragerea profesorilor Geta Burducea si Claudiu Corcodel, in concurs a mai ramas doar prof. Ionela Voicu. Nota obtinuta a fost 6 (sase).

 

Proba de evaluare a proiectului de management pentru urmatorii patru ani. Din comisie au facut parte, pe langa secretarul de stat în minister, Vasile Şelaru, alti reprezentanti ai ministerului si trei inspectori generali dintre cei 42 de la judete. S-a intamplat ca din comisia pentru Buzau sa faca parte inspector şcolar general al IŞJ Olt, Felicia Man, inspector şcolar general al IŞJ Cluj si inspector şcolar general al IŞJ Alba.

In ciuda faptului ca obtinuse nota 6 (sase) la proba de prezentare a CV-ului, prof.Ionela Voicu a intrat in sala pentru a-si sustine lucrarea de management. Profesoara buzoianca, aspiranta la postul sef la ISJ Buzau, a inceput expunerea, iar membrii comisiei erau numai ochi si urechi. La scurt timp de la startul expunerii, inspector şcolar general al IŞJ Olt, Felicia Man, a intrerupt expunerea si a solicitat o serie de lamuriri prin intermediul unor intrebari suplimentare. Socul a venit la ultima intrebare a “generalului” de la Olt: “ De unde ai copiat lucrarea?”. “Generalul” oltean a solicitat sa i se aduca un laptop. A intrat pe site-ul oficial al ISJ Olt, site pe care era postata lucrarea Feliciei  Man, sefa ISJ Olt. Era identica, de la cap la coada, cu fiecare punctulet si fiecare virgulita, cu lucrarea pe care o prezentase si incerca sa o expuna Ionela Voicu. Vasile Selaru, reprezentantul ministerului si presedintele comisiei, ramas fara grai, a reusit doar sa mai formuleze o intrebare cu talc:”Dumneavoastra cand ati postat lucrarea pe site-ul ISJ Olt?”

Si, in cele din urma, Ionela Voicu s-a retras din cursa pentru sefia ISJ Buzau.

Vizavi de cele scrise, revin cu precizarea ca la ministerul Educatiei exista inregistrarile video cu fiecare moment din desfasurarea concursului. Comentariile raman in sarcina cititorilor. Va intrebati ce s-ar fi intamplat daca din comisie nu facea parte Felicia Man, “generalul” de la Olt ? Raspunsul se regaseste in spusele lui Selaru: la Buzau avem inspector scolar general. Despre copy paste n-ar fi vorbit nimeni…

Boicot general

Sa nu credeti ca a fost o intamplare nefericita pentru candidatii buzoieni. Nici vorba! Concursurile de ocupare a funcţiilor de inspectori generali şcolari în fiecare judeţ au fost boicotate de majoritatea candidaţilor care s-au retras din concurs pe ultima sută de metri. După primele trei zile de programări la examene, din cei 12 candidaţi programaţi, doar patru şi-au învins teama şi au dat concursul.  S-au retras candidati unici (?!) de la Vrancea, Vaslui, Olt, Bacau, Neamt, Harghita, Dolj sau Braila.  Dupa cum se poate vedea, toti cei care s-au retras reprezentau judete cu pondere pesedista.

Pe 21 martie, ministrul Educaţiei ar putea să ia o decizie legată de cei care conduc în prezent destinele învăţământului la nivel de judeţe, având la îndemână trei posibilităţi: să organizeze un nou concurs, să le prelungească mandatele actualilor şefi sau să numească alţi interimari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings