“TROC” LEGAL: PATRU MONEDE CONTRA UN EURO

Art. 1. (1) Se stabilește și se aprobă plata unei recompense în sumă
de 10.085,40 euro, reprezentând 30% din valoarea bunurilor arheologice
descoperite pe raza comunei Costești, zona Pădurea Spătaru, județul
Buzău, următorilor:
– dl. Băescu Dragoș – Ciprian;
– dl. Moraru Cristinel;
– dl. Ifrim Marius Emil;
– dl. Costache Fănel;
– dl. Jugănaru Adrian;
– dl. Cristea Ștefan Daniel;
– dl. Stancu Lucian.
(2) Suma prevăzută la alineatul (1) va fi plătită în lei, la cursul BNR
valabil la data efectuării plății, în contul beneficiarului Băescu Dragoș –
Ciprian, în baza acordului exprimat de ceilalți beneficiari.
Acesta este continutul articolului 1.din Hotararea nr.184/2022 luata in sedinta Consiliului Judetean din ultima zi de joi a lunii august. Premierea cautatorilor de comori s-a comis exact la doi ani de la descoperirea fabuloasa facuta, de sapte temerari, in Padurea Spataru.
Undeva la întretăierea Drumului Bogdanului cu Drumul Oilor din pădurea Spătarului, într-un luminiş, căutătorii merg destul de aproape unul de celalalt ca să fie siguri că nu rămane niciun centimetru de pământ neverificat. Într-un luminiş din pădurea Spătaru, aflată în vecinătatea municipiului Buzău, un grup de șapte căutători de comori au descoperit în februarie 2020 cu ajutorul detectoarelor de metal un tezaur care avea să-i uimească pe specialiștii Muzeului Județean de Istorie din Buzău.

În timpul cercetării, aparatul unuia dintre ei a țiuit puternic, semn că sub stratul de frunze se afla un obiect metalic mare. Imediat s-au adunat cu toţii şi au început să sape. Așa au dat peste un vas din lut, plin cu monede, care cântărea peste 3,4 kilograme. Celui care a descoperit comoara nu i-a venit să creadă prima dată peste ce a dat.

„La primul semnal mi-am dat seama că e ceva important, după sunet, destul de adânc, am exclamat către băieți «am găsit oala cu arginți!». Am scos-o, toți au fost încântați, cel mai mult mi-a plăcut când am văzut fețele colegilor când le-am mărturisit că vreau să împart această recompensă cu ei”, a povestit atunci Dragoș Băescu, cel care a făcut descoperirea.

Comoara a ajuns pe mâinile arheologilor
Specialiștii muzeului buzoian spun că este cel mai mare tezaur monetar de pe teritorul județului Buzău, cu peste 2.500 de piese, majoritatea fiind de la începutul secolului al XVII-lea. După îndeplinirea tuturor prevederilor legale în vigoare, tezaurul a intrat în patrimoniul Muzeului Județean Buzău.

“Este vorba despre un tezaur monetar ce se compune din peste 2.500 de piese, descoperite într-un recipient ceramic. Nu e primul tezaur pe care îl primim ca urmare a acţiunii întreprinse de căutătorii de comori, dar până acum acesta este cel mai numeros”, a declarat Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău.

Joi, 25 august, în ședința ordinară a Consiliului Județean Buzău pe luna august, a fost aprobată plata unei recompense pentru o descoperire arheologică făcută în pădurea Spătaru de către Dragoș Băescu și colegii săi.

Detectoriștii au de împărțit între ei puțin peste 10.000 de euro. Recompensa oferită descoperitorilor reprezintă 30 la sută din valoarea stabilită de un expert autorizat de Ministerul Culturii. Tezaurul monetar a intrat într-un proces de restaurare, întrucât monedele erau într-o stare avansată de degradare, după care Muzeul Județean Buzău îl va prezenta publicului în cadrul unor expoziţii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings