Primul call-center național pentru victimele violenței domestice

Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), instituție aflată în subordinea Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, a lansat un call-center pentru victimele violenței domestice.

Numărul la care pot apela victimele violenței domestice este 0800 500 333, o linie telefonică gratuită, la care operatorii vor răspunde non-stop.

Aceștia vor direcționa victimele către 42 echipe de intervenție, interinstituționale și multidisciplinare, înființate la nivelul celor 41 de județe și al municipiului București.

“Datorită măsurilor aplicate de Ministerul Muncii, numărul persoanelor abuzate a scăzut în 2015 față de anul 2014, respectiv de la 11.598 la 9.014. Lansarea acestei linii gratuite mă va sprijini, în calitate de ministru, să identific posibilele măsuri și politici care vor contribui la reducerea în continuare a numărului de abuzuri”, a declarat ministrul Muncii, doamna Ana Costea, în deschiderea evenimentului.

Ministrul Muncii a încurajat, pe această cale, cooperarea dintre autorități, societatea civilă și organizațiile neguvernamentale, în vederea adoptării și aplicării unor măsuri și politici proactive pentru stoparea violenței domestice.

La rândul său, secretarul de stat ANES, doamna Ioana Liana Cazacu, gazda evenimentului de astăzi, a subliniat importanța deosebită a lansării acestui call-center pentru prevenirea și combaterea violenței domestice în România:

“Acest call-centerva contribui la combaterea, dar mai ales la prevenirea fenomenului violenței domestice, care afectează tot mai multe persoane, în special copii și femei. Violența ucide mai multe femei decât cancerul, prin urmare toți factorii de decizie trebuie să sprijine schimbarea mentalității, de la operatorul acestui call-center și până la Poliție, Spital sau serviciile de Asistență Socială”.

Linia telefonică a fost înființată în cadrul proiectului “START – O viață de calitate în siguranță!”, derulat de ANES pentru a preveni și combate violenţa domestică şi traficul de persoane.

Proiectul „START – O viață de calitate în siguranță!” urmărește dezvoltarea, la nivel naţional, a unor mecanisme, măsuri, proceduri și instrumente aplicabile la nivel național care să genereze beneficii pe termen lung pentru toate persoanele aflate în situaţii de risc privind violenţa domestic şi traficul de persoane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings