POLITISTII DE LA IMIGRARI AU AMENDAT PE RUPTE

 

           Poliţiştii de imigrări, în ultima săptămână, au emis cetăţenilor străini şi europeni peste 2100 de documente privind şederea sau rezidenţa pe teritoriul României, în diverse scopuri și perioade de timp. Au fost gestionate peste 3700 de cereri de avize de angajare şi aproximativ 2000 de solicitări de viză. S-au înregistrat 250 de cereri de acordare a unei forme de protecţie internaţională, iar pentru 102 persoane au fost întocmite hotărâri de respingere a cererilor.

           De asemenea, au fost aplicate 48 de sancțiuni contravenţionale, cu amendă în valoare de totală de 28.200 lei, cetăţenilor străini şi angajatorilor pentru nerespectarea prevederilor legale privind regimul juridic al străinilor şi angajarea în muncă a acestora.

 Prioritățile operative ale polițiștilor din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, în această perioadă, au vizat controlul permanent asupra respectării legalității șederii în România a străinilor, asigurarea accesului neîngrădit la procedura de azil, combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate. De asemenea, o atenție sporită a fost acordată implementării tuturor recomandărilor și măsurilor dispuse pentru prevenirea și limitarea răspândirii infectării cu virusul SARS-Cov-2. Astfel, în perioada 11-18 noiembrie a.c., în ceea ce priveşte admisia în România, au fost gestionate aproximativ 2000 de solicitări de viză depuse la misiunile diplomatice din străinătate, dintre care 1308 au fost avizate favorabil.

Totodată, au fost înregistrate aproximativ 1900 de cereri de prelungirea a dreptului de ședere pentru diferite perioade de timp. Cetățenilor străini le-au fost emise peste 1700 de  permise de ședere temporară și pe termen lung, iar europenilor 390 de certificate și cărți de înregistrarea rezidenței.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt angajare în muncă și conexe dreptului la unitatea familiei.

Polițiștii de imigrări au efectuat 88 de acţiuni şi controale, la nivel național, cu efective proprii şi în colaborare cu structuri având atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, pe linia prevenirii şi combaterii şederii ilegale și a muncii nedeclarate a cetăţenilor străini, în cadrul cărora au fost depistați 87 de cetățeni străini în ședere ilegală. De asemenea, pentru 37 au fost emise decizii de returnare în vederea îndepărtării de pe teritoriul României, 20 persoane au fost îndepărtate sub escortă, iar pentru 36 a fost dispusă măsura de luare în custodie publică, până la returnarea lor de pe teritoriul țării noastre.

Au fost înregistrate aproximativ 2000 de solicitări privind emiterea unor avize de angajare/detașare, iar pentru alte 1787 de cereri s-a finalizat procedura de soluționare, dintre acestea 1482 au fost aprobate și 305 respinse.Polițiștii de imigrări au aplicat 48 de sancţiuni contravenţionale cu amendă în valoare de 28.200 lei, cetăţenilor străini şi angajatorilor pentru nerespectarea prevederilor legale privind regimul juridic al străinilor şi angajarea în muncă a acestora.

În aceeași perioadă, au fost înregistrate 250 de cereri de azil, solicitanții aflându-se în diverse stadii de procedură. De asemenea, 21 de solicitanți au primit protecția statului român, iar pentru 102 cetățeni străini au fost emise hotărâri de respingere a cererilor de acordare a unei forme de protecție internațională. Pentru 317 solicitanți de azil și 64 beneficiari de protecție în România, polițiștii au emis documente temporare de identitate sau permise de ședere care le atestă reședința în țara noastră.

Acțiunile polițiștilor de imigrări de prevenire şi combatere a şederii ilegale şi muncii nedeclarate vor continua și recomandăm cetățenilor străini să respecte legalitatea șederii în România și măsurile dispuse de autorități în eforturile de limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings