PERCHEZITII LA POSTA CALNAU

In cursul zilei de astazi, la firmele maestrului de ceremonii Georgica Ivanescu s-au derulat o descindere de amploare urmata de perchezitii prin toate cotloanele din curtea societatii. Dupa cate se pare, firmele lui Ivanescu detin, pe departe, cele mai mari tunuri fiscale din judetul Buzau. Pana vom afla verdictul actiunii de astazi, prezentam doar cateva dintre minunile lui super Georgica, omul care traieste o frumoasa poveste de dragoste cu unul dintre fostii consilieri de la Cotroceni.

Potrivit Tribunalului Buzău, pe 20 august 2013 a fost admisă cererea de fuziune prin arbsorbţie a firmelor Fermele Murfatlar SA şi Euroavipo Grup SA (firmă la care vor face referire mai târziu), cerere formulată de SC Compania de supraveghere IG SRL. Astfel, din baza de date cu bunuri sechestrate a Administraţiei Judeţene de Finanţe Publice Constanţa au dispărut peste 300 de bunuri sechestrate în ultimii ani de Fiscul constănţean de la fermele podgoriei Murfatlar pentru neplata datoriilor la buget.

Afacerea Euroavipo SA

Inmatriculata la domiciliul actionarului George Ivanescu, in satul Posta Calnau – judetul Buzau, societatea Euroavipo SA a fost multi ani instrumentul prin care se procesa alcoolul rafinat importat in special din Spania. Tot prin aceasta firma s-a derulat si afacerea cu magazinele duty-free. La cererea actionarilor, SC Euroavipo SA a intrat in insolventa in aprilie 2012. La acea data, firma avea datorii bugetare de 50 milioane de lei, dar avea si de recuperat peste 400 milioane lei. Numai ca marea majoritatea a banilor pe care Euroavipo SA ii avea de recuperat era tot de la firmele controlate de aceiasi actionari: Bucura, Ivanescu si fratii Dobronauteanu –  cum ar fi Hansa Distribution, OTZ Central, Principal Company, Euro Trade Invest, etc.  In plus fata de cele 400 de milioane de lei pe care Euroavipo SA ii avea de incasat, in dosarul de insolventa au mai aparut aproape 65 de milioane de lei pe care firma ii avea de primit de la stat sub forma de TVA. De fapt, aceste 65 de milioane de lei au reprezentat miza insolventei, fiind solicitate cu multa indrazneala Fiscului drept returnare de TVA. Interesant este insa modul in care s-au derulat tranzactiile ce au generat TVA de 65 de milioane de lei.

TVA pentru o tranzactie din… 2018

Pentru a genera in numele Euroavipo SA TVA de incasat de la stat in valoare cat mai mare, afaceristii cu alcool au recurs la trucuri contabile, cumparand pe hartie, tot de la firmele lor, bunuri pentru care s-au emis facturi in avans sau mutand diverse active de pe o firma pe alta. Dupa aceasta schema, Euroavipo SA a achizitionat, desi se afla in insolventa, fabrica de alcool de la Ploiesti apartinand tot grupului de interese Murfatlar. Tranzactia, efectuata in plin proces de insolventa, s-a incheiat la data de 25.09.2012. Pentru suma de 67,146 milioane de lei, Euroavipo SA a cumparat de la firma Visteria Industries SRL fabrica de produse alcoolice din Ploiesti. „Cumparat” este un mod de a spune, caci, in realitate, nu s-a achitat niciun leu. Potrivit contractului de vanzare-cumparare nr. 1.341, Euroavipo SA s-a angajat sa achite o prima rata de 10% din pretul total de 67,146 milioane lei la data de… 31.10.2018, iar ultima rata, in… 31.10.2022. Asadar, fara a plati de fapt nici un leu, Euroavipo SA a generat o schema pentru a solicita statului decontarea a peste 12 milioane lei TVA.

Poşta Câlnău, cuibuşor de nebunii
La fel de interesat este şi faptul că două din cele trei firme implicate în fuziune au sediul în acelaşi loc, respectiv comuna Poşta Câlnău din judeţul Buzău.
Euroavio şi societatea cu răspundere limitată beneficiară a fuziunii sunt înmatriculate la Poşta Câlnău. Euroavipo deţinea, până la intrarea în insolvenţă, 41,93% din acţiunile companiei Murfatlar România SA. Această din urmă companie îi mai are ca acţionari pe Euro Trade Invest (39,01%) şi Vitivinicola Basarabi (19,04%). La Euroavipo, principalii asociaţi sunt Emanuel Corneliu Dobronăuţeanu (31,89%) şi Maria Ivănescu (33,52%), prezenţi, ca acţionari, şi la Euro Trade Invest, alături Ion Şerban Dobronăuţeanu (17,25%) şi Cătălin Bucura (15,33%).
Compania de supraveghere IG SRL este o firmă înfiinţată în 2008, iar de atunci şi până la ultima raportare financiară aferentă, 2012, nu a avut nici un salariat. Iată că în spatele unei afaceri extrem de serioase, pentru că Murtfatlar a fost de- a lungul timpului furnizor de vinuri ai Casei Regale şi numai anul trecut podgoria a câştigat nouă medalii de aur, patru de argint şi patru de bronz la competiţiile internaţionale de vinuri, se ascunde o încrengătură de firme cu aceiaşi acţionari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings