ONG-urile cer oprirea finantarii bisericilor de catre stat

Zilele trecute, peste 20 de ONG-uri din Romania au facut un apel catre toti membrii legislativului, indiferent de partidul din care fac parte, sa stopeze finantarea de catre stat a cultelor religioase si sa redirectioneze catre Educatie, Cercetare si Sanatate aceste fonduri.

Asociatia Secular Umanista din Romania (ASUR) a publicat pe site-ul propriu un apel catre parlamentari prin care, impreuna cu alte ONG-uri, cum ar fi ActiveWarch sau Salvati Dunarea si Delta, cer ca statul sa nu mai finanteze bisericile.

„Anual, cultele religioase primesc din partea Statului aproximativ 540 de milioane de euro, suma echivalenta cu 0,4% din PIB-ul Romaniei, valoare anuntata de insasi Patriarhia BOR. Asociatiile semnatare fac un apel catre toti membrii legislativului, indiferent de partidul din care fac parte, sa stopeze finantarea de catre stat a cultelor religioase si sa redirectioneze catre Educatie, Cercetare si Sanatate aceste fonduri”, se mentioneaza in apelul ONG-urilor.

„Dincolo de aceasta alocare inoportuna, avand in vedere actualul context socio-economic, consideram ca o abordare rationala, in acord cu nevoile imediate si reale ale cetatenilor este absolut necesara, iar Sanatatea, Educatia si Cercetarea sunt domenii prioritare.Este anormal ca intr-un stat laic sute de milioane de euro din bugetele autoritatilor de stat, centrale si locale, sa fie deturnate de la nevoile reale ale tarii spre beneficiul cultelor religioase. Acestea sunt organizatii private si trebuie sa se autofinanteze din contributiile voluntare ale credinciosilor”, se mai mentioneaza in apelul asociatiilor non-guvernamentale.

Semnatari apelului sunt:

1. Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR)

2. ActiveWatch

3. Expeditie in Cultura

4. Asociatia Miscarea Civica Militia Spirituala

5. Centrul de Resurse pentru participare publica – CeRe

6. Fundatia Population Services International in Romania

7. Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis

8. Asociatia Start Focus

9. Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics

10. Asociatia REPER21

11. Asociatia EPAS

12. Asociatia ACCEPT

13. Fundatia Alaturi de Voi

14. Fundatia PACT

15. Asociatia Salvati Dunarea si Delta

16. Green Hours & Teatrul LUNI

17. Agentia de Dezvoltare Comunitara “Impreuna”

18. Asociatia Edusfera

19. Centrul pentru Actiune si Responsabilitate in Educatie

20. Grupul h.arta

21. Asociatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta

 

Andreea Petre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings