NE-A „ABURIT” NEAGU IN 2016 ?
Pe data de 5 iunie, s-au implinit patru ani de la alegerile locale din 2016. In mod normal, fara COVID-19 in actiune, in aceste zile ar fi trebuit sa asistam la batalii politice incarcate de promisiuni cu care aspirantii la scaunul de edil sef sa ne faca praf. Cum virusul cu coroana a socializat cu noi, o sa mai asteptam pana in toamna cand, dupa culesul viilor, vom fi in stare sa ne alegem alesul. Si pentru ca actualii sefi din primarii si consilii judetene mai joaca sase luni in prelungiri, ar fi cazul sa-i luam la intrebari si sa vedem ce lasa in urma dupa patru ani de mandat. Acesta ar putea fi un prim pas facut, cu stangul sau cu dreptul, in drumul catre un nou mandat. Cu siguranta, dupa cum ne-am obisnuit, unii candidati vor incerca sa ne faca de minti, sa ne abureasca cu ce au facut si cu ar dori sa faca. Nu de altceva, dar la critici suntem cei mai tari si, de multe ori, incercam sa punem in carca altora ceeace n-am facut noi desi am fost platiti regeste cu bani din sacul statului.
In urma cu doua zile, adica miercuri, 3 iunie, Petre Emanoil Neagu, presedintele Consiliului Judetean Buzau, a invitat presa locala si, timp de o ora si jumatate, a facut un fel de bilant al muncii desfasurate patru ani in prima linie a judetului.
Inainte de a reda parte dintre cifrele si datele enuntate de presedintele Neagu, am intrat in arhiva ziarelor locale pentru a vedea ce ne-a promis actualul presedinte in campania din 2016. Apoi, vom pune in balanta promisiunile si realizarile, vom trage linie…si vom merge mai departe. Intrebarea pe care ne-o formulam inainte de lecturarea promisiunilor si apoi a ceea ce s-a facut este daca NE-A ABURIT NEAGU IN 2016?
CE A PROMIS IN 2016…
In data de 16 mai 2016, in toata presa locala putea fi citit materialul publicitar intitulat „Impreuna putem continua proiectele de care Judetul Buzau are atata nevoie!” In cele ce urmeaza redam integral continutul articolului:
<<Judetul Buzau este locul pe care il numim acasa, este locul in care ne-am nascut, am crescut si in care ne crestem si educam copiii. Fiecare dintre noi isi doreste conditii mai bune de trai: drumuri mai bune, spitale mai bune, locuri de munca mai bine platite, mai multe alternative de petrecere a timpului liber, atat pentru noi, cat si pentru copiii nostri.
In anul 2015 am preluat mandatul de presedinte al Consiliului Judetean intr-o perioada grea si, impreuna cu consilierii judeteni si cu primarii din judet, am reusit sa ducem la capat angajamentele pe care ni le-am asumat:
Modernizare drumuri judetene:* DJ 203 G Monteoru – Leiculesti * DJ 100 H Hales – Tisau * DJ 203 H Ramnicu Sarat – Buda * DJ 220 Sarulesti – Valea Salciei * DJ 203 L Parscov – Cozieni
Consolidare drumuri judetene: * DJ 203H, km 21+400, Buda * DJ 203L, km 27+200, Cozieni * DJ 203L, Braiesti * DJ 100H, km 34+000, Tisau * DJ 203K, km 60+850-61+050, Aldeni * DJ 203L, km 3+300, Valea Nucului
Covoare si tratamente bituminoase si marcaje longitudinale pe 28 tronsoane de drum
Renovarea Muzeului Judetean
De asemenea, am pornit o serie de proiecte pe care vrem si trebuie sa le finalizam. Este vorba de reabilitarea drumurilor judetene, a Spitalului Judetean si a sectiilor exterioare, care deservesc intreg Buzaul, de atragerea de fonduri europene pentru scolile speciale si pentru turism.
Pentru a putea implementa toate aceste proiecte, avem nevoie de sprijinul dumneavoastra!
Echipa de consilieri judeteni cu care PSD se prezinta in fata dumneavoastra imbina experienta cu entuziasmul tineretii si este compusa din profesionisti, oameni foarte bine pregatiti, care sunt gata sa-si puna la dispozitie toata energia si experienta pentru ca Judetul Buzau sa progreseze.
Prioritati pentru Judetul Buzau pentru urmatorii patru ani
Reabilitare drumuri judetene: * DJ 203 K cel mai lung drum judetean: Robeasca – Sageata – Vadu Pasii – Maracineni – Sapoca – Cernatesti – Beceni – Vintila Voda – Manzalesti – Plaiul Nucului – Gura Teghii * DJ 203 A: Ghergheasa – Valea Ramnicului – Grebanu – Margaritesti * DJ 203 L: Parscov – Cozieni – Bozioru – Odaile – Braiesti * DJ 102 F: Scortoasa – Canesti – Chiliile * DJ 220: Boldu – Ghergheasa – Balaceanu – Cochirleanca – Posta Calnau – Zarnesti – Racoviteni – Murgesti – Pardosi * DJ 203 D: Scutelnici – Bradeanu – Smeeni – Esintesti – Buzau * DJ 203 I: Scutelnici – Pogoanele – Cilibia
* DJ 203 G: Costesti – Stalpu – Merei * DJ 203 C: Pogoanele – Bradeanu – Florica – Mihailesti – Amaru – Movila Banului – Pietroasele * DJ 205 Pietroasele – Breaza – Naieni – Fintesti – Sahateni * DJ 102 L Chiojdu – Catina * DC 69 Patarlagele – Sibiciul de Sus – Colti
Dezvoltarea economiei pe trei ramuri: industrie, agricultura si turism
* Derularea de proiecte impreuna cu investitorii din domeniul agricol
* Creionarea unui pachet de facilitati care pot fi acordate, potrivit legii, investitorilor care doresc sa investeasca in Buzau.
* Atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea turismului.
* Sprijinirea Grupurilor de Actiunile Locala si a Asociatiilor de Dezvoltare Intracomunitara.
* Atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea statiunii Sarata Monteoru.
* Incheierea de parteneriate publice-private pentru sprijinirea, conform legii, a investitorilor care doresc sa dezvolte afaceri in Buzau.
* Reabilitarea drumurilor judetene pentru a facilita accesul la obiectivele de interes.
Investitii in sanatate
* Extinderea si dotarea Unitatii de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Judetean Buzau.
* Reabilitarea termica a Spitalului Judetean Buzau si a sectiilor exterioare.
* Atragerea de medici si oferirea de facilitati pentru acestia.
Educatia si cultura
* Reabilitarea cladirii fostului spital Bratianu, din Municipiul Buzau, si transformarea in centru cultural regional.
* Reabilitarea termica a scolilor speciale din Municipiul Buzau si imbunatatirea conditiilor in care invata copiii si a centrelor DGASPC.
* Parteneriate cu asociatii si fundatii cu activitati destinate persoanelor cu dizabilitati, batranilor, copiilor.
* Organizarea de ateliere in cadrul carora copiii vor putea deprinde mestesuguri traditionale si vor duce mai departe traditia.
Sportul
* Infiintarea unui Centru de Excelenta in Fotbal, in parteneriat cu Primaria Municipiului Buzau si cu Federatia Romana de Fotbal in zona actualului stadion de atletism.
* Incurajarea sporturilor de echipa: oina (sportul nostru national), rugby si handbal.
* Infiintarea unui club de sah pentru copii.
*Finantarea de competitii sportive din diverse discipline.
* Sprijinirea sportivilor de valoare, dar lipsiti de posibilitati materiale.
Impreuna putem continua proiectele de care Judetul Buzau are atata nevoie! >>
Acesta a fost materialul publicitar aparut in toata presa locala la data de 16 mai 2016. Cei mai multi dintre noi am uitat de el. Cred ca si presedintele… si vicii si consilierii judeteni. Se intampla ca un ziarist care a albit in ale scrisului sa lucreze cu armele clientului…
…SI REZULTATELE DIN 2020
Spuneam ca miercuri, 3 iunie, Petre Emanoil Neagu, a convocat o conferinta de presa pentru a expune parte din rezultatele muncii de patru ani, munca desfasurata cu aportul consilierilor judeteni si cu sprijinul aparatului de specialitate din subordine.
De la inceput, trebuie sa subliniem ceea ce spuneau reprezentantii ADR Braila, judetul Buzau, a obtinut cele mai multe fonduri europene din regiunea de Sud-Est, regiune din care mai fac parte judetele Braila, Galati,Constanta, Tulcea, Ialomita si Vrancea.
„ Judetul Buzau are aproape 1000 de kilometri de drumuri judetene, suntem in primele cinci judete din tara ca lungime a retelei de drumuri si avem drumuri in toate zonele judetului, pe toate formele de relief, fie ca e munte, campie, deal etc. din 1000 de km de drum judetean, in ultimii patru ani am reusit sa reabilitam aproape 70 la suta… Pana acum am reusit sa reabilitam kilometri de drum din fonduri proprii ale CJ. Calvini-Chiojdu-Zeletin, pe Valea Nehoiului se poate circula ca in oras, in Zona Balta Alba la Stavarasti, unde se face legatura cu judetul Braila, am reusit sa reabilitam si saptamana viitoare se va finaliza. La Murgesti-Margariesti, Livada-Grebanu se circula acum pe un drum impecabil, dar cea mai mare realizare este ca va incepe reabilitarea drumului Vintila Voda-Sarulesti-Bisoca si vreau sa multumesc locuitorilor de acolo ca au avut rabdare 30 de ani sa se inceapa aceasta lucrare. Vreau sa spun tuturor ca exista finantare pentru acest drum prin PNDL si, desigur, cu partea de cofinantare din partea Consiliului Judetean”, spunea Petre Emanoil Neagu, presedintele CJ Buzau.
Urmeaza(saptamana viitoare)-DN 10-Buda – Craciunesti, apoi, pe fonduri europene Berca-Vulcanii Noroiosi, Canesti-Chilii, Podul Muncii-Lopatari-Plaiului Nucului.
Cu acestea fiind spuse, la capitolul reabiltare drumuri judetene, obiectivele nu numai ca au fost indeplinite, dar au fost chiar depasite, dupa cum se poate constata comparand promisiunile cu realizarile.
La capitolul Investitii in sanatate se cunoste faptul ca a fost realizat proiectul de reabilitare structurală şi funcţională a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău – etapa I Modernizare şi extindere Bloc Operator. Valoarea proiectului este de 13.515.863,37 lei (fără TVA). Este in grafic proiectul de extindere și modernizare a UPU, proiect cu valoare de de 190.570.000 de lei. Este in derulare proiectul „Eficientizarea enrgetica a cladirii Dermato-Venerice” proiect cu o valoare de de1.957.726,66 lei,
proiectul privind Dotarea policlinicii Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, cu valoare totala de peste 10 milioane de lei , proiect care va consta în achiziţia de aparatură medicală nouă şi performantă pentru toate cabinetele şi laboratoarele, dar şi în instruirea personalului medical cu privire la utilizarea noilor echipamente.
Numai din cele prezentate se poate constata ca exista o depasire semnificativa a obiectivelor.
La capitolul Educatie si cultura oricine trece pe Balcescu poate observa ca se lucreaza de zor la punerea in aplicare a proiectului “Restaurarea, conservarea si modernizarea imobilului situat in Municipiul Buzau, B-dul Nicolae Balcescu nr. 40, in vederea infiintarii Centrului Muzeal I.C. Bratianu.”Si asta se intampla dupa o zbatere de aproape 30 de ani in care unii ar fi dat bani grei sa cumpere cladirea, altii sa o lase in continuare in paragina pana la…daramare.
Si acest la capitol se poate costata o depasire a obiectivelor din 2016 cu un proiect de anvergura:
,,Consolidare, restaurare și dotare Biblioteca Județeană Vasile Voiculescu Buzău”, în valoare totală de 18.467.853,04 lei, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Prioritatea de investiții 5.1. – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural. Din această sumă, contribuția Consiliului Județean va fi de 340.298,49 de lei, ceea ce reprezintă un procet de 2%, iar restul ,de 16.674.626 de lei reprezentând fonduri europene și guvernamentale.
Deocamdata ne oprim aici, dar vom reveni si cu celelalte capitole cuprinse printre obiectivele pe care si le propunea, in 2016, Petre Emanoil Neagu. Cat despre indeplinirea obiectivelor dupa patru ani de munca, balanta se inclina greu de tot catre partea legata de munca, seriozitate si respect fata de buzoieni.
Lasand la o parte chestiunile politice, ambîţurile de orice fel, rautatile din jurul concurentei specifice balcanismului, orice buzoian cu scaun la cap poate constata ca în ultimii patru ani realizarile au fost mai mari decât in ceilalţi 26 de ani la un loc…