MOMENT EMOTIONANT ASTAZI, LA GALERIILE DE ARTA

Buzoienii au ocazia să admire, pentru prima dată, cele mai frumoase cămăși tradiționale din Ținutul Buzăului, al doilea Geoparc UNESCO din România. Este vorba despre cămașa cu altiță sau ”cămașa carpatică”, așa cum este numită de specialiști, o piesă unică atât prin formă, fiind o “cămașa încrețită la gât”, cât și prin modelele cusute pe aceasta, dar și prin felul în care decorul este aranjat pe pânză.
Deschiderea expozitiei s-a facut astazi, 15 iunie, in fata multor invitati iubitori de ie, folclor, dar si buzoieni ce vor sa fie tot timpul aproape de “Tinutul Buzaului” Expozitia realizata prin munca si priceperea inimoasei buzoience Cristina Partal,contine 34 de camasi, cea mai varstnica numarand 100 de ani, care mai de care mai frumoasa, mai atragatoare. Pprintre piesele expuse la Galeriile de Artă pot fi admirate și câteva dintre iile aflate în colecția Adelei Petre, un artist buzoian care, de asemenea, a primit în 2012 de la Unesco titlul de “Tezaur Uman Viu”. Momentul cel mai emotionant a fost acela cand presedintele Consiliului Judetean, Petre Emanoil Neagu, a vorbit despre bogăția lăsată Buzăului de Tezaurul Uman Viu, Adela Petre.

În vederea promovării și conservării patrimoniului imaterial al Geoparcului Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului”, Consiliul Județean Buzău, prin Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Ținutul Buzăului”, organizează în perioada 15 iunie – 19 august 2022 o expoziție etnografică dedicată cămășilor cu altiță de pe teritoriul geoparcului, expoziție desfășurată la Galeriile de Arta Buzău.
România împreună cu Republica Moldova au depus in 2021 dosarul multinațional „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pentru înscrierea cămăşii cu altiţă în lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanității UNESCO. La sfârșitul anului 2022, UNESCO urmează să transmită decizia cu privire la acest dosar.
Conform specialiștilor, cămașa încrețită cu ornamentul „altiță creață” și cu râuri pe mânecă cunoaște la Buzău două etape distincte: tipul vechi, cu altiță mică, încreț alb și râuri înguste și tipul mai recent, de cămașă mocănească, o replică a cămășii vechi, dar având elemente de simplificare și reducere în tehnica de cusătură și dimensiuni.
Expoziția CĂMAȘA CU ALTIȚĂ din Geoparcul Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului” prezintă cămăși de pe cele 5 văi ale geoparcului, piese unice aflate în colecții private sau în patrimoniul comunelor:
Valea Râmnicului: Comuna Valea Salciei, Mariana Trif (Bisoca), Asociația Zestrea Bisoceană
Valea Slănicului: Amelia Papazissu – Tezaur Uman Viu UNESCO (Beceni), Cecilia Petrescu (Mânzălești), Elena Moroianu (Lopătari), Anișoara Brebeanu (Lopătari)
Valea Sărățelului: Asociația Tradiții pentru Viitor (Scorțoasa)
Valea Bălănesei: Mariana Bălălău (Odăile)
Valea Sibiciului: Cristina Delciza Mareș
În memoria doamnei Adela Petre, care a contribuit prin creațiile sale la fundamentarea Geoparcului „Ținutul Buzăului”, vor fi expuse cămăși cu altiță din colecția lăsată moștenire nepoatei sale, Cristina Delciza Mareș. Născută pe Valea Sibiciului, doamna Adela Petre și-a dedicat viața artei populare, autoritățile române declarând-o în timpul vieții „Tezaur uman viu” UNESCO.
În deschiderea oficială a expoziției, personalități buzoiene vor adresa scurte mesaje inaugurale publicului participant:
Petre-Emanoil Neagu, Președintele Consiliului Județean Buzău: Dezvoltarea durabilă a teritoriului Geoparcului Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului” și sprijinul administrației publice locale prin asociațiile de dezvoltare intercomunitară
Dr. Doina Ciobanu: Caracteristicile cămășii cu altiță din județul Buzău
Roxana Vișan, muzeograf: Cămașa tradițională de pe Valea Râmnicului
Gheorghe Petcu, sociolog: “Bisoceanca”- Povestea tabloului pictat de Nicolae Grigorescu pentru boierul Menelaș Chircu
Dana Perțescu, consultant: Oportunități de finanțare a afacerilor tradiționale
În cadrul expoziției, publicul larg va putea să să descopere simboluri ancestrale regăsite pe cămășile tradiționale: linia, cercul, rombul, pătratul, crucea, zig-zagul, stelele, coarnele berbecului sau diverse flori. Fiecare cămașă cu altiță este unică, așa cum este și scrisul de mână. Acest lucru se datorează modelelor cusute pe aceasta, a felului în care ele sunt aranjate pe pânză, fiecare mână punându-și amprenta într-un mod unic și irepetabil.
Instructorul Traian Popescu împreună cu elevii săi vor interpreta la instrumente de suflat piese din folclorul specific teritoriului geoparcului. Momentul va pune în valoare atât veşmântul tradiţional bărbătesc, cât şi piese din repertoriul tradiţional buzoian.
Vernisajul expoziției are loc Miercuri, 15 iunie 2022, orele 11:00, la Galeriile de Artă Buzău.
Manifestarea este organizată cu prilejul Zilei Universale a Iei. Accesul publicului este liber.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings