MADR, BANII INAPOI !

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a propus spre aprobare Guvernului un proiect de act normativ prin subventii-biocare se stabileste ca si crescatorii de animale care au datorii fata de bugetul statului vor primi subventiile acordate celorlalti crescatori.

In plus, cei care la somatia autoritatilor au restituit deja sumele primite, pentru ca au fost depistati cu datorii, isi vor primi banii inapoi.

In anul 2011, peste 9.000 de crescatori de animale, care au primit subventii in perioada 2007-2010, au fost somati de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura sa restituie sumele primite pentru ca au datorii fata de bugetul statului. In cea mai mare parte era vorba despre amenzi, de regula, de circulatie sau pentru diferite abateri de la ordinea publica. O parte din cei vizati au returnat subventiile primite. In plus, atat cei care au returnat subventiile, cat si cei care urmau sa le returneze, avand inca datorii la buget, au fost scosi de pe lista crescatorilor de animale care primesc subventii, prin sistemul de plati naţionale directe complementare(CNDP).

Dar, masura luata de APIA in anul 2011, la indicatiile Curtii de Conturi, nu a avut girul Comisiei Europene. Si, in urma unor sesizari facute la Comisia Europeana de cei vizati, Romania risca sa intre in procedura de infringement, situatie asupra careia a atras atentia, la începutul lunii iunie a.c, , chiar comisarul european pentru agricultură, Dacian Ciolos.

Asadar, MADR va fi obligat sa returneze toti banii incasati de la cei care au returnat subventiile. Pe de alta parte, va trebui sa achite si subventiile aferente anilor 2011 şi 2012, pe care nu le-a mai acordat celor cu datorii la stat. In total, este vorba de circa 28 de milioane de lei. In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a actului notmativ care urmeaza a fi aprobat de Guvern, prin ordin comun al ministrului Agriculturii si al ministrului Finantelor Publice, va fi stabilita procedura de restiuire a sumelor catre crescatorii de animale indreptatiti.

Privacy Policy Settings