FERMIERII, PREGATITI PENTRU ZIUA DE MAINE

Inceputul lunii februarie a debutat in forta pentru fermierii buzoieni: o prezentare “ca la carte” ce a avut loc intr-o sala de conferinte a unui hotel din centrul orasului. Simpozinul a fost organisat de Agrisan, firma ce comercializeaza toata gama de inputuri pentru agricultura si a avut ca actanti una din cele mai mari companii producatoare de seminte din Europa, Limagrain, si  Bayer alta companie lider in industria tratamentelor agricole respective insecticide, fungicide erbicide. Si cum agricultura moderna nu se poate realiza fara utilaje pe masura, la prezentare au participat si reprezentantii locali de vanzari ai unei firme care comercializeaza marca New Holland.

Agricultorii nostri buzoieni au aratat un interes deosebit acestui simpozion, fiind prezenti vreo 80 de fermieri. Dupa ani de agricultura new hollandtoti au constientizat faptul ca agricultura profitabila nu se mai poate face cu sapa in mana sau prin cultivarea semintelor netratate direct din sacul cu graunte aflat in magazia casei. De remarcat a fost  si faptul ca printre agricultorii cu state vechi s-au strecurat si cativa din noua generatie. Multi ce-I drept, impinsi de la spate de parintii care vor sa pastreze afacerea in familie.

Fiecare firma participanta la simpozion si-a expus produsele incercand sa convinga auditoriul de o colaborare fructuoasa. Cei din productia semincera au facut o prezentare a catorva tipuri de porumb si floarea-soarelui, incercand sa ii ademeneasca pe potentialii lor clienti cu produse rezistente la temparaturi mari, asa cum au fost cele din anul agricol 2011- 2012, cand productia agricola a fost dezastruoasa din cauza secetei prelungite, lasand un gol adanc in buzunarul fermierilor buzoieni.

 Reprezentantii firmei de tratamente agricole au adus in prim plam problema preturilor. Constienti de slaba putere financiara a fermierilor, au constientizat cercul vicios: agricultorul n-are bani de erbicide, fungicide drept urmare recolta este slaba si iata cum in anul urmator scenariul se repta. Pierzanti sunt ambele parti: firma de inputuri n-are vanzari si da faliment iar fermierul iese si el in pierdere daca nu culege mai nimic din camp.

Cei de la reprezentanta de utilaje agricole s-au axat pe noile tehnologii. Ei au pus accent atat pe comfort cat si pe economisirea resurselor. Au fost prezentate tractoare cu rezervoare mai mari, pentru a economisi drumurile la statia de incarcare dar si mecanisme de economisire a combustibililor. Totodata, noile tehnologii sunt si mai prietenoase cu mediul inconjurator, nivelul noxelor emanate fiind unul mai scazut. Tractoarele de putere mare, cat si combinele de treierat cu header de 12 metri denota orientarea catre fermele mari, pe suprafete extinse.

Toti participantii au insistant pe ideea de inovare si cercatare in agricultura. Tinand cont de potentialul urias al terenului din tara noastra, ei sunt convinsi ca aplicarea unor tehnologii moderne ar duce la o profitabilitate a fermelor agricole de orice gen. Agricultura moderna nu trebuie sa mai apara ca un vis nascut aievea in mintea agricultorilor, ci ca o necesitate a timpurilor in care traim, tinand cont de tehnicile folosite in strainantate si mai ales de nevoia tot mai mare de hrana la nivelul intregii planete.

Irina Minea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings