Evenimentul anului la Buzau : “MIREASA ORASULUI” PRIMESTE BOTEZUL

Duminică, 11 octombrie este un moment important pentru lumea creştin-ortodoxă buzoiană. Atunci va fi săvîrşită slujba de sfinţire a Catedralei Sfîntul Sava de pe B-dul Unirii, unul dintre cele mai importante lăcaşe de cult din judeţ. Slujba va fi săvîrşită de trei arhierei, anume: Î.P.S. Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Î.P.S. Casian, buzoian la origine, Arhiepiscopul Dunării de Jos şi Episcopul Huşilor. Alături vor fi alte 12 înalte feţe bisericeşti.

Preotul paroh al Catedralei „Sf. Sava” a fost numit începînd din 1 octombrie Florentin Duca, protopopul care a fost pînă acum preot coslujitor la Catedrala Arhiepiscopală. Preoţii Aurelian Damian şi Mihail Milea sînt preoţi coslujitori ai Catedralei Sfîntul Sava.

 

“Mireasa oraşului”
Piatra de temelie a Catedralei municipale “Sfântul Sava” a fost pusă de către IPS Epifanie, la 8 decembrie 1991, dar lucrările propriu-zise au început în 1992. Catedrala reprezintă o carte de vizită atât a municipiului, cât şi a judeţului Buzău, prin frumuseţea şi maiestuozitatea sa. În ultimii ani, primăria oraşului s-a implicat material destul de mult în terminarea lucrărilor bisericii, astfel încât, în momentul de faţă, Catedrala municipală “Sf. Sava” se află în faza finală a pregătirilor pentru pictură. I se mai spune şi “Mireasa oraşului”. În cadrul bisericii slujesc părintele prof. dr. Mihail Milea şi părintele prof. dr. Aurelian Damian. La demisolul catedralei se află Bisericuţa copiilor, care are hramul Sfântul Stelian, ocrotitorul tuturor copiilor din lume, denumirea Bisericuţa copiilor fiind unică în Europa. Catedrala are două etaje şi este foarte spaţioasă, având capacitatea de a găzdui 2000 de persoane. Biserica se distinge şi printr-o cruce electrificată, care luminează foarte frumos pe timpul nopţii. Credincioşii buzoieni au parte zilnic de slujbe, ca la mănăstire, atât dimineaţa, cât şi seara.

 

Nu trece puntea impreuna cu dracul…

 

Sfântul Mucenic Sava s-a născut pe la anul 334 într-un sat din zona Buzăului, nu departe de râul Mousaios (Buzăul de astăzi). El este unul dintre primii martiri creştini care au trăit şi au pătimit pe aceste meleaguri. În vechile calendare bisericeşti i se spune “Gotul”, nu pentru că era got de neam, ci pentru că a trăit în ţinuturile din sud-estul României de astăzi, unde în veacul al IV-lea stăpâneau goţii. Încă din copilărie, sfântul s-a arătat râvnitor în credinţa creştină, asta şi datorită faptului că părinţii săi erau creştini. El era un om drept, blând, smerit, cucernic, gata spre ascultare, care şi-a dedicat întreaga viaţă lui Dumnezeu. Pentru că nu a vrut să se lepede de religia creştină, Sfântul Sava a sfârşit înecat în apele Buzăului, după ce înainte fusese supus la o serie de persecuţii, de către goţii păgâni. Părintele Mihail Milea a publicat o carte, intitulată “Sansala, un preot înţelept”, în care relatează viaţa Sfântului Sava şi a duhovnicului său, preotul Sansala. De altfel, visul părintelui este acela de găsi moaştele Mucenicului şi de a le aduce la Buzău, unde le este şi locul.  Mai este cunoscu si ca Sfantul mucenic Sava de la Buzau sau Trei moduri de a NU trece puntea impreuna cu dracul…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings