DEPUTATII AU DECIS:

CINEMATOGRAFELE, LA PRIMARII
Deputaţii au decis marţi că toate sălile de cinema şi grădinile de vară aflate în prezent în administrarea Regiei Autonome România-Film vor putea fi trecute în subordinea primăriilor. Estecinema-dacia vorba de 166 astfel de spaţii, al căror transfer a fost blocat de Guvernul Boc în anul 2011, printr-o ordonanţă de urgenţă.
“Intenţia este ca aceste cinematografe de stat să treacă la autorităţile locale, pentru a-şi păstra destinaţia de spaţii de cultură. Sunt locaţii centrale şi ar trebui să rămână ca spaţii exlcusiv de cultură”, a explicat deputatul PSD Florin Pâslaru, secretar al Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor. El a adăugat că, pentru a putea prelua spaţiile respective, primăriile trebuie să prezinte Ministerului Culturii, RADEF, un proiect cu privire la activităţile care se vor desfăşura în spaţiile respective. Pâslaru a mai spus că astfel vor fi evitate cazurile de până acum, când Regia a vândut asemenea spaţii unor investitori particulari care le-au transformat în magazine, fabrici de pâine sau alte afaceri care nu au nicio legătură cu destinaţia iniţială a locurilor respective.
Prin votul dat marţi în Plenul Camerei Deputaţilor se revine la legislaţia din 2008, care dă dreptul primăriilor să preia aceste spaţii.
Reamintim că în anul 2008 Parlamentul a decis ca toate sălile şi grădinile de spectacol cinematografic aflate în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor “Româniafilm” (RADEF), împreună cu terenurile şi bunurile mobile aferente, să treacă în administrarea consiliile locale.
Guvernul Boc susţinea …
În luna mai 2011, Guvernul Boc a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care a stabilit că primăriile nu mai au voie să preia aceste imobile, care vor rămâne în administrarea RADEF. Guvernul argumenta această decizie prin faptul că autorităţile locale nu au fost interesate să preia sălile respective, majoritatea fiind în stadii avansate de degradare. Până la momentul emiterii OUG 47/2011, 93 de săli au ajuns în administrarea primăriilor. Restul de 166 au rămas astfel la RADEF.
In judet…
Pe lista salilor de cinema si gradinilor de spectacol cinematografic aflate în administrarea Regiei Autonome de Distrubuţie şi Exploatare a Filmelor “România Film” pentru judetul Buzau figureaza patru cinematografe si doua gradini de vara. Este vorba de Cinema Tineretului si Gradina de vara Tineretului de pe str.N.Balcescu, nr 36, cinema Dacia , din Piata Dacia, apoi de Cinema Progresul si Gradina de Vara Progresul- ambele din Rm.Sarat si de Gradina de Vara Monteoru si Cinema Monteoru din comuna Merei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings