DEFICIENTE DESCOPERITE LA DGASPC:“Coada de matura cu doua etichete” si “Inlocuire vesela cu manere de lemn”!

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

„În perioada 10-14 iulie 2023 au fost efectuate controale tematice în toate structurile rezidențiale din subordinea DGASPC Buzău, reprezentând un număr de 36 servicii sociale. Au fost emise 4 sancțiuni avertisment și 10 sancțiuni cu amendă pentru un număr de 6 unități din cele 37 controlate. Dintre aceste sancțiuni cu amendă, 4 au fost stabilite în sarcina unor angajați, iar 6 în sarcina DGASPC Buzău. Valoarea totală a amenzilor stabilite în sarcina DGASPC Buzău este 45.500 de lei, suma achitată în termenul de 15 zile fiind de 5.050 de lei.

Menționăm că nu au fost constatate nereguli/deficiențe privind furnizarea serviciilor sociale către persoanele vulnerabile găzduite din punct de vedere al îngrijirii, asistenței de natură socială și medicală, a prevenirii formelor de neglijență și abuz și a gradului de satisfacție a beneficiarilor. Din centralizarea tuturor măsurilor/recomandărilor dispuse de instituțiile de control s-a constatat că unele dintre acestea (de exemplu: igienizarea unor spații, transmiterea de documente, monitorizarea temperaturii în spațiile de depozitare alimente, asigurarea cu termometre a spațiilor frigorifice, etichetare alimente, înlocuire vesela cu mânere de lemn, asigurare trusă de prim ajutor, inscripționare sectoare de activitate în bucătării, inscripționare ustensile de curățenie) sunt fie îndeplinite, fie în curs de îndeplinire”, arată raportul privind concluziile controalelor efectuate în unitățile din structura DGASPC Buzău.

In cadrul ședinței ordinare a CJ Buzău, când au fost dezbătute și concluziile raportului privind controalele efectuate în centrele rezidențiale pe parcursul lunii trecute, preşedintele Consiliului Județean  Buzău, Petre Emanoil Neagu, a precizat că problemele cu care se confruntă Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) nu sunt datorate administrației județene, ci măsurilor care se iau la nivel central.

Preşedintele CJ a punctat că „responsabilitățile vin de sus în jos”, iar autoritățile centrale trebuie să își întoarcă fața și către structurile de asistență socială și să le ajute mai mult decât au făcut-o până acum. „În județul Buzău nu au fost probleme deosebite. Cred că trebuie tratate nu numai efectele, cred că ar trebui tratate cauzele cu mare atenție pentru că, din punctul meu de vedere, responsabilitățile vin de sus în jos. O mare parte din bugetul CJ se duce către DGASPC, din nefericire, dar eu sper să intrăm într-o normalitate. Tot ce a însemnat guverne de până acum au făcut în așa fel încât să subfinanțeze sistemul de protecție socială în general. Eu îmi aduc aminte că norma de hrană a persoanelor adulte și a copiilor nu fusese reactualizată și atunci ne întrebăm de ce se întâmplă și cum sunt tratate alimentar persoanele respective”, a precizat Petre Emanoil Neagu.

Acesta a mai transmis că în urma verificărilor nu au fost descoperite nereguli majore, trăgând un semnal de alarmă asupra unor proceduri dispuse la nivelul anumitor instituții care doar arată cu degetul. Președintele CJ Buzău spune că deși s-au descoperit niște nereguli și în centrele de la Buzău, acestea nu au ținut de îngrijirea deficitară a beneficiarilor, ci mai degrabă instituțiile de control au dat amenzi ca să nu plece cu mâna goală.

„Stăm foarte bine, că mai sunt probleme… Au fost controale într-adevăr, dar abuzul de justiție duce la injustiție. Așadar, trag un semnal de alarmă, zâmbind. Dacă nu depășim povestea asta de vătaf, nu o să facem niciodată nimic. Sunt anumite instituții care arată doar cu degetul, trebuie să faci aia, să faci aia, dar tu ce faci să nu se întâmple lucrurile astea? Îmi vine să zâmbesc, pentru că nu au fost două etichete pe o coadă de mătură. E ca în povestea, lăsați-mă și pe mine să dau o amendă, să dau bine la televizor. Au fost probabil și lucruri care trebuie remediate. Nu curge lapte și miere, dar noi suntem într-un echilibru”, a mai declarat preşedintele CJ Buzău.

Potrivit raportului de control, în urma verificărilor la centrele rezidențiale din județ au fost dispuse amenzi și un set de măsuri pentru remedierea unor deficiențe descoperite de echipele de control.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings