BANCILE MICI NE AJUTA LA O CASA SCUMPA

Ne-am luat adio de la Prima Casă în euro, program datorită căruia sute de buzoieni au avut posibilitatea să acceseze credite pentru prima casa...locuinţe cu dobânzi ceva mai avantajoase. Acum, cei care vor să-şi cumpere o casă au la dispoziţie varianta creditului Prima Casă 6 în lei, un fel de „aceeaşi Mărie, dar cu altă pălărie”, mai exact cu aceleaşi condiţii, dar cu dobânzi ceva mai mari decât varianta în euro. DAE a ajuns acum undeva până în jurul a 7%. De altfel, în ceea ce priveşte rata şi costul final al creditului, puţin mai contează numele băncii la care ne îndatorăm. În cele mai bune cazuri se poate câştiga câteva zeci de lei, lunar. Diferenţa este însă făcută de un alt aspect, şi anume de flexibilitatea băncii. Dacă marile bănci au devenit în ultimii ani extrem de pretenţioase, cele mai mici sunt ceva mai „prietenoase”.

Criterii de eligibilitate pentru Prima Casă 6 în lei
Poate beneficia de creditul Prima Casă 6 orice persoană fizică care nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia, nicio locuinţă, indiferent de modul şi momentul în care a fost dobândită, sau care deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 de metri pătraţi.
Primul pas pe care trebuie să îl facă o persoană care doreşte să achiziţioneze o locuinţă prin programul Prima Casă este să meargă la bancă, chiar dacă nu a găsit încă locuinţa de care are nevoie. Consilierii îi vor prezenta detalii privind creditul, documentele necesare pentru dosarul de credit, valoarea estimată preliminară a creditului şi rata lunară de plată. În cazul anumitor bănci, creditul poate fi aprobat chiar şi înainte de găsirea imobilului care urmează să fie achiziţionat, clientul având la dispoziţie o perioadă destul de generoasă în care să se hotărască ce locuinţă doreşte.
Pentru demararea creditului, clienţii trebuie să dispună de un avans de minimum 5%. De asemenea, majoritatea băncilor acceptă până la trei coplătitori, însă cu condiţia ca la finalizarea creditului, atât solicitantul, cât şi coplătitorii să aibă vârsta maximă de 75 ani.
Costuri asemănătoare
În cazul BCR, pentru un credit de 160.000 lei, pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară în acest moment este de 1.045 lei (în cazul clientului care îşi virează salariul într-un cont BCR).
La Banca Transilvania, cine vrea să-şi cumpere un apartament finalizat prin Prima Casă, de 160.000 de lei, aşadar aproximativ 35.000 de euro (o sumă cât de cât rezonabilă şi pentru cei cu venituri nu foarte mari), credit pe perioadă maximă, de 360 de luni, are de plătit o rată lunară tot de puţin peste 1.000 de lei (DAE este de 6,23%), iar suma totală de plată ajunge undeva la 332.000 lei.
Făcând o comparaţie, în cazul unui credit imobiliar în euro, la aceeaşi bancă, cu dobândă variabilă şi cu virarea salariului în cont BT, DAE este de 5,98%, rata lunară este de puţin peste 200 de euro, iar valoarea totală de plată, de 74.000 euro. Chiar dacă nu semnificative, diferenţe există între aceste două tipuri de credit, care se traduc printr-o economie de aproximativ 100 de lei, lunar, bani mulţi pentru românul de rând.
Totuşi, în cazul creditelor clasice în euro, avansul este, în principiu, de 25%, lucru care îi pune în dificultate pe mulţi potenţiali cumpărători, dar care nu face decât să scadă apoi costurile sau perioada pe care se întinde creditul.
Plafoane mari, dar şi cerere mare
Chiar dacă plafoanele primite de bănci de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) sunt destul de mari, fondurile se pare că vor ajunge doar pentru următoarele câteva luni. De exemplu, BCR beneficiază de cel mai mare plafon distribuit în Programul Prima Casă 6: 220 milioane lei. Specialiştii BCR estimează însă că vor utiliza cea mai mare parte a plafonului până la finalul anului 2013.
Şi BRD se poate lăuda cu un plafon destul de generos – 180 milioane de lei, adică 15% din total, pe când Banca Transilvania, 105 milioane de lei. Acestea sunt însă doar trei exemple. FNGCIMM a distribuit băncilor garanţiile pentru noua etapă a programului Prima Casă în valoare de 1,2 miliarde lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings