AZI RAMNICELU, MAINE…?

Satul Râmnicelu din comuna cu același nume a devenit, de sâmbătă dimineața, a doua zonă din județul Buzău în care s-a instituit carantina. Aproximativ 3000 de locuitori sunt izolați și trebuie să respecte măsuri stricte pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Această a doua localitate carantinată ridică, însă, mult mai mari probleme, tabloul de aici fiind mult diferit de cel din cartierul Poștă din municipiul Buzău. Comunitatea numără un procent considerabil de cetățeni de etnie romă (peste 40% în toată comuna), iar marea problemă o constituie indisciplina acestor etnici. De altfel, principalul motiv al carantinării localității, cel nedeclarat oficial, este temerea că răspândirea coronavirusului în comunitate este mult mai mare decât se știe. Scenariul are la bază faptul că un număr mare de contacți direcți ai celor deja diagnosticați cu COVID-19 refuză testarea. Unii dintre ei au cerut bani în schimbul testării, după cum relatează autoritățile din comună.

Conform Prefecturii Buzău, în data de 3 mai, un bărbat în vârstă de 30 de ani, din satul Râmnicelu,comuna Râmnicelu, a fost confirmat pozitiv cu infecție cu noul Coronavirus, la Focșani, unde s-a prezentat pentru investigații medicale.

Pacientul a fost internat la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat. Ancheta epidemiologică declanșată a identificat un număr de șase contacți, toți provenind din aceeași familie. Au fost testați în data de 5 mai și confirmați pozitiv în data de 7 mai.

„Pacienții au fost internați la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat. Ancheta epidemiologică a continuat în vederea stabilirii tuturor contacților. Determinat de existența unui focar familial format din șapte membri, s-a considerat necesar a se interveni și a se depista clinic și cu probe de laborator toți contacții direcți susceptibili, prin recoltarea testelor și stabilirea gradelor relaționale”, precizează oficialii Prefecturii județului Buzău.

Specialiștii Direcției de Sănătate Publică Buzău s-au deplasat, în data de 7 mai, în satul Râmnicelu pentru a recolta teste și pentru a se asigura de internarea celor șase persoane depistate pozitiv în aceeași dată.

„Precizăm faptul că a fost solicitat sprijinul organelor de ordine, precum și al autorităților locale. În ceea ce privește testarea contacților celor șapte persoane, acțiunea DSP a întâmpinat rezistența categorică a celor în cauză. Toate căile de comunicare, care au avut în centru ideea de dialog cu reprezentanții comunității locale și cu contacții ce trebuia să fie testați s-au soldat cu refuzul categoric al celor în cauză. În urma discuțiilor purtate în data de 8 mai 2020, la nivelul Instituției Prefectului, cu toți reprezentanții instituțiilor implicate în această acțiune, s-a decis o a doua încercare în același scop. Și de această dată, locuitorii satului au respins orice decizie legată de investigarea biologică sau izolarea la domiciliu”, potrivit sursei menționate.

Având în vedere lipsa oricărei forme de cooperare a populației din acest sat, imposibilitatea de a derula orice formă de anchetă epidemiologică în zonă, precum și intersectarea permanentă a tuturor membrilor comunității, DSP a apreciat riscul epidemiologic de gravitate maximă, motiv pentru care a propus instituirea măsurii de carantină pentru satul Râmnicelu, începând cu data de 9 mai 2020, pe perioada stării de urgență.

„Luând în considerare propunerea DSP Buzău, prefectul județului Buzău, domnul Leonard Dimian, a convocat în această seară Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Buzău (CJCCI) pentru luarea tuturor măsurilor care se impun în această situație. Propunerea a fost dezbătută și acceptată de membrii CJCCI. Ulterior, această propunere a fost transmisă către Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției. Prefectul Leonard Dimian a convocat o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Buzău, în cadrul căreia a fost adoptat un proiect de hotărâre care cuprinde măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19 în zona carantinată”, arată sursa citată.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings