AU ZAPACIT SI CEASURILE

În noaptea de 30/31 martie, România trece la ora de vară. Ceasul se dă înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni ora 4.00. Se tot discută să se renunțe la trecerea de la ora de iarnă la cea de vară, dar în Europa s-a luat decizia ca abia în 2021să se renunțe la ora de vară.

Ca în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii martie se face trecerea de la ora de iarnă la cea de vară, adică pe 30/31 martie. Ceasul se dă înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni ora 4.00.

Ceasurile se vor da înainte în acelaşi timp în toate ţările Uniunii Europene. Parlamentul European a votat marţi, 26 martie, în favoarea renunţării la sistemul orei de vară şi de iarnă, în care ceasurile sunt ajustate cu o oră în fiecare primăvară şi toamnă, măsura urmând să fie aplicată din 2021.

Avantajele orei de vară Marea majoritate a experţilor în politici publice susţin adoptarea orei de vară pe motiv că e de preferat să crească timpul de lumină după-amiaza şi seara. Conform unui studiu realizat de Steve P. Calandrillo de la Universitatea Washington şi Dustin E. Buehler de la Universitatea din Arkansas, alegerea orei de vară va conduce la scăderea numărului de accidente rutiere, prin aceea că este preferabil să alocăm mai multă lumină seara, atunci când au loc majoritatea accidentelor fatale, când oamenii vin spre casă după o zi obositoare la birou (în SUA, numărul accidentelor fatale este dublu seara faţă de dimineaţa). În plus, rata criminalităţii ar putea scădea pentru că mai mult de jumătate din infracţiuni au loc în orele de după lăsarea întunericului, după – amiaza târziu sau seara. Din alte studii reiese că vor fi ceva ramuri economice care vor prospera dacă se adopta ora de vară. Cei din industria turismului, de exemplu,  susţin  că o oră în plus de lumină naturală îi face pe oameni să stea mai mult timp pe străzi, cheltuind astfel mai mulţi bani pe diverse activităţi. Apoi, experţi în energie susţin că  ora de vară reduce consumul de energie cu 31 de kilowaţi/oră pe cap de locuitor. Nu în ultimul rând, specialiştii subliniază beneficiile cantităţii mai mari de lumină solară, care contribuie la o bunăstare generală şi la menţinerea sănătăţii, întrucât, după cum bine se ştie, soarele creşte sinteza de vitamina D şi reduce incidenţa „dezordinii afective sezoniere”.

 Mergem cu majoritatea Însă potrivit economiştilor, o decizie a ţării noastre în această privinţă va depinde mai mult de ce anume vor decide restul ţărilor UE. „Majoritatea ţărilor europene, cu excepţia Marii Britanii, care e la un pas de ieşire oricum, şi Portugaliei pe de o parte şi România, Bulgaria, Grecia şi Ţările Baltice, restul statelor UE merg pe axa fixată de Paris şi Berlin. În acest caz va exista probabil o convergenţă către o anumită oră, şi noi ne vom alinia în funcţie de asta. Preferabil ar fi ca România să adopte ora de vară, însă dacă statele europene vor merge pe ora de iarnă atunci, noi nu prea mai avem cum să mergem pe ora de vară, pentru că ar crea un decalaj de 2 ore, care nu cred că este fezabil din punct de vedere economic. Oricum, nu meridianul ne ţine pe noi afară din Uniunea Europeană, la nivelul valorilor şi calităţii vieţii. Dar, ne vom alinia măcar ceasurile, dacă nu şi anii sau deceniile cu care suntem în urma lor”, a explicat Radu Nechita, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.   Renunţarea la ora de iarnă Renunţarea la ora de iarnă nu vine însă fără costuri, iar cei care vor trebui să suporte lungile dimineţi întunecate de iarnă vor fi cei care încep munca la primele ore, de la navetişti la şcolarii care încep cursurile la prima oră. Potrivit specialiştilor în domeniu, deşi scăpăm de efectul perturbant al trecerii de la ora de vară la cea de iarnă, activitatea în timpul orelor de întuneric este contrară ritmului natural al omului, putând fi un factor suplimentar de stres2 care să contribuie la apariţia depresiei şi anxietăţilor.  „Vorbim de un argument în ceea ce priveşte echilibrul corpului la nivelul neuro-transmiţătorilor ce acţionează în funcţie de schimbările lumină/întuneric – ritmul circardian al corpului uman. Perturbarea acestui ritm reprezintă un factor care favorizează sensibilitatea la stress. Bioritmul natural al omului ţine de alternanţa zi noapte, perioada somnului fiind momentul în care organizmul se reface. Un program ce implică activităţi în timpul orelor de întuneric ar reprezenta o forţare artificială a acestui ritm natural. Până la urmă organismul uman s-a format printr-o evoluţie pe parcursul a sute de mii de ani, iar această schimbare va reprezenta un alt factor de stress. Nu întâmplător toamna, iarna numărul cazurilor de depresie creşte, existând chiar şi o metodă de terapie prin lumină pentru anumite cazuri de depresie”, a explicat medicul psihiatru Alexandru Paziuc.

Europa a renunţat la schimbarea orei Aleşii europeni au decis ca statele membre UE să renunţe la ritualul schimbării orei de două ori pe an-primavara şi toamna. Conform proiectului de rezoluţie, ţările europene care decid să menţină permanent ora de vară, vor efectua ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Iar cei care decid să adopte ora de iarnă vor schimba ultima oară ceasurile în ultima duminică a lunii octombrie din 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings