ANI DE LICEU, VARIANTA CRACIUN 2013

Ciclul gimnazial și liceul vor avea o durată de patru ani fiecare, potrivit unei Ordonanțe de Urgență pentru inscriere_liceumodificarea Legii Educației Naționale adoptată de către Guvern. Am putea spune ca aceasta este varianta ”Craciun 2013”. La anul pe timpul asta nu se stie ce OUG mai asfixiaza invatamantul romanesc.

Documentul menține astfel forma existentă a ciclului gimnazial și elimină forma propusă spre implementare prin adoptarea Legii nr. 1/2011 care prevedea trecerea clasei a IX-a în învățământul gimnazial și reducerea liceului la o durată de trei ani.

Durata învățământului obligatoriu va crește de la 10 la 11 ani prin introducerea clasei pregătitoare și prin menținerea duratei de liceu de patru ani. Prin urmare, învățământul obligatoriu va fi format din: clasa pregătitoare, clasele I-VIII, clasele IX-X pentru cei care aleg traseul liceal, respectiv primii doi ani ai școlii profesionale pentru cei care aleg traseul învățământului profesional și tehnic.

Ministrul Educației Remus Pricopie a declarat luni că prin Ordonanța de Urgență a Guvernului se reglementează și faptul că absolvenții de învățământ profesional pot continua studiile liceale la forma de învățământ cu frecvență. Legea educației naționale prevedea că absolvenții care promovau examenul de certificare a calificării profesionale să urmeze cursurile învățământului liceal doar la forma cu frecvență redusă.

 

Remus Pricopie a precizat că OUG aduce precizări și în ceea ce privește organizarea învățământului postliceal, a modalităților de finalizare a studiilor acestui tip de învățământ, dar și corelarea pregătirii profesionale cu cadrul național al calificărilor, scrie Agerpres.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings