ANAF-UL…IN CORZI !

De aproximativ două săptămâni, ANAF a început în forţă o campanie de mobilizare a contribuabililor, în vederea corabiacreşterii conformării voluntare, potrivit site-ului juridice.ro.

Primul pas al acestei campanii constă în transmiterea către contribuabili a unor scrisori de avertizare asupra eventualităţii unei inspecţii fiscale.

Pe scurt, scrisoarea ANAF atenţionează firmele din România că vor face obiectul unei analize de risc şi în condiţiile în care se constată inadvertenţe între datele furnizate de contribuabil şi evidenţa ANAF, se va lua decizia efectuării unei inspecţii fiscale.

Scopul declarat al scrisorii este de a acorda contribuabilului timpul necesar în vederea depunerii tuturor declaraţiilor fiscale omise şi efectuării corecţiilor necesare. De asemenea, ANAF ţine să atenţioneze asupra exercitării în mod corect a deducerilor, atât din punctul de vedere al TVA, cât şi al impozitului pe profit, titrează realitatea.net.

Ce este în spatele acestor scrisori: prima jumătate a anului 2013 s-a remarcat prin cel mai scăzut procent de declarare şi colectate a veniturilor fiscale la bugetul de stat.

ANAF, proaspăt reorganizat prin absorbţia Gărzii Financiare (în mare parte în cadrul departamentelor de inspecţie fiscală) şi prin crearea Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, este nevoit să ia măsuri în vederea creşterii conformării voluntare.

Şi, cum în materie de impozite, frica este cea mai eficientă încurajare, ANAF începe să dea semne că intenţionează să ne vegheze din ce în ce mai îndeaproape.

Potrivit juridice.ro, cu 15 zile înaintea începerii inspecţiei fiscale (respectiv cu 30 de zile, la marii contribuabili), organul fiscal are obligaţia să transmită avizul de inspecţie fiscală prin care să precizeze perioada supusă inspecţiei fiscale (de regulă trei ani) şi tipul de impozite vizate.

Ce caută Fiscul

Mai nou, şi Direcţia Generală Antifraudă Fiscală are un departament de analiză risc şi programare la inspecţia fiscală.

Potrivit juridice.ro, aceste compartimente de analiză risc încadrează într-un algoritm special datele extrase din comportamentul fiscal al contribuabilului. Exemple de astfel de criterii:

– pierderea fiscală înregistrată;
– tipul/domeniul de activitate (următoarele având grad ridicat de risc: export, comerţ intracomunitar, agricultură, presă, comerţul cu cerele, legume, produse accizabile, carne şi lemn etc);
– sincopele sau întârzierile repetate în depunerea declaraţiilor fiscale;
– numărul de declaraţii rectificative;
– numărul şi amplitudinea corecţiilor de erori materiale solicitate;
– nesolicitarea rambursării de TVA, în condiţiile în care pe o perioadă relativ mare contribuabilul înregistrează sold negativ de taxă;
– renunţarea la o rambursare de TVA solicitată prin decont etc.

Contribuabilii nu au acces la acest algoritm de calcul şi nu pot formula vreun punct de vedere cu privire la gradul de risc fiscal stabilit.

Încasările la buget sunt sub aşteptări

Încasările din acest an sunt mai mici decât cele prognozate din cauza fondurilor neîncasate de la bănci, ca urmare a modificării regulamentului privind provizioanele, a reorganizării ANAF şi a firmelor care au intrat în insolvenţă pentru a nu-şi plăti taxele, a afirmat recent premierul Victor Ponta.

Veniturile încasate de ANAF, mai mari cu 5%

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a reuşit să colecteze la bugetul general consolidat al statului taxe şi impozite în valoare de peste 85 miliarde de lei, în creştere cu 5,1 la sută în comparaţie cu perioada similară din anul anterior.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings