AI RABDARE…AI SI GAZE…

Dupa ani intregi de alergatura, zeci de zile in asteptare la birourile ministeriale, la Maracenini, de Craciun vor fi gaze. Reușita importantă a Primăriei Mărăcineni a fost marcată cum se cuvine de autoritățile din comuna buzoiană, iar primarul Constantin Dumitru, a invitat atât reprezentanții instituțiilor din Buzău, cât și pe cele de la București, pentru a le mulțumi pentru sprijinul și implicarea de până acum. Suma alocată acestui proiect este de aproape 92 de milioane de lei, dintre care 77 milioane reprezintă finanțare de la Uniunea Europeană. Proiectul vizează alimentarea cu gaze a trei sate, Mărăcineni, Căpățânești și Potoceni, iar perioada de implementare este de 40 de luni, respectiv 1 septembrie 2020 – 31 decembrie 2023.

Primarul din Mărăcineni a mulțumit tuturor celor implicați direct, precum și cetățenilor care au avut răbdare și au dat dovadă de înțelegere în ultimii ani, adăugând că acesta este un proiect deosebit de important nu doar pentru comunitatea sa, ci pentru întreaga dezvoltare a localităților de pe Valea Slănicului.

Mărăcineni este prima comună din județul Buzău în care vor ajunge gazele naturale, după subtraversarea magistralei, fiind urmată de Săpoca, dar și de alte comune de pe valea Slănicului, precum Cernătești și Beceni, iar, mai apoi, gazele vor încălzi și alte locuințe din zona de est a județului. Astfel, peste 4 mii de școli, grădinițe și locuințe vor fi branșate, până la finele anului, la rețea. Proiectul este finanțat cu bani europeni, 77 milioane reprezentând finanțare de la Uniunea Europeană, iar valoarea totală însumează 92 de milioane de lei.

”În proiectele acestea cu gaze trebuie să avem foarte multă răbdare. Sunt anumite zone care pot fi eligibile sau sustenabile în același timp, dar și zone în care, trebuie să recunoaștem, situația poate fi mai dificilă. Cel mai important lucru s-a rezolvat, respectiv aducerea gazelor până la comunitățile de aici. Mulțumesc Transgazului că conducta de gaze a fost adusă pe cheltuială dumnealor de pe un mal al Buzăului pe altul. Urmează și implementarea proiectului unde gazul va ajunge la cetățeni și la instituții publice la Mărăcineni, iar după, gazul va ajunge la comunitățile din Poșta Câlnău și Vadu Pașii”, a declarat președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

Autoritățile au venit cu precizări legate de stadiul proiectului privind înființarea rețelei de gaze în 3 sate din comuna Mărăcineni, cea mai mare investiție de acest gen din județul Buzău din ultimii 30 de ani, iar primarul din Mărăcineni a mulțumit tuturor celor implicați.  Perioada de implementare este de 40 de luni, respectiv septembrie 2020 – decembrie 2023.

„Aducerea gazelor la Mărăcineni înseamnă și primul pas pentru rețeaua de racordare la conducta cea mare a întregii văi a Slănicului și nu numai.Țin să le mulțumesc, pe această cale, tuturor locuitorilor comunei Mărăcineni, care a au avut răbdare și încredere că facem ce trebuie la primărie. Dumnezeu să ne binecuvânteze!”, a spus primarul comunei Mărăcineni, Dumitru Constantin.

Reprezentantul Transgaz, Ionel Sârbu, director al  Departamentul Reglementări și Formalități Terenuri, asigură continuitatea proiectului pe viitor și promite seriozitate.

„Noi vă asigurăm în continuare de toată colaborarea, de tot sprijinul și de tot ceea ce stă în putință Companiei Transgaz, pentru realizarea celuilalt proiect care urmează, faza II și așteptăm să ne acordați, în continuare sprijin, inclusiv de la domnul primar, pentru realizarea în bune condiții a tuturor activităților ce implică realizarea proiectului, atât în faza de proiectare, cât și în faza de execuție”, a spus Ionel Sârbu.

Tot continuitatea a punctat-o și prefectul județului, Daniel Țiclea, care a numit Mărăcineniul „un cartier al Buzăului” ,datorită condițiilor moderne de trai și a expansiunii imobiliare.

„Apreciez că ați reușit să aveți continuitate, după subtraversarea conductei magistrale finalizate, puteți avea continuitate prin înființarea rețelei. Este o provocare mare de tot ca în 15 luni să faci 38 de kilometri de conductă de gaze și peste 4000 de branșamente. ”, spune prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea.

Cu vești bune și optimism, a venit și buzoianul Alexandru Stoica, secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării care declară că mai multe proiecte urmează să fie implementate în județ.

„În comuna Mărăcineni noi o să avem mai multe proiecte. Acum noi o să începem proiectul de asfaltare de drumuri, prin PNDL 2 deja am închis un proiect de drumuri. Prin CNI am închis o sală de sport, care este benefică. Urmează două baze sportive care sunt în procedură de achiziție publică”, a spus Alexandru Stoica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings