ACȚIUNE NAȚIONALĂ

PREVENIREA ȘI COMBATEREA MUNCII ILEGALE A STRĂINILOR

Polițiștii de imigrări au verificat 160 de societăți comerciale și au depistat 25 de străini care desfășurau activități lucrative fără forme legale, în urma acțiunilor întreprinse la nivel național, în ultimele 2 săptămâni. Au fost aplicate sancțiuni contravenținale în valoare de peste 335.000 de lei.

Activitatea de prevenire și combatere a muncii nedeclarate a cetățenilor străini  reprezintă o prioritate a Inspectoratului General pentru Imigrări, în vederea creșterii gradului de siguranță a cetățeanului, printr-un control permanent asupra respectării legislației în domeniul migrației.

Astfel, în perioada 08-21 mai a.c., polițiștii au efectuat 142 de controale, la nivel național, la sediile și punctele de lucru ale unor societăți comerciale, care au angajați cetățeni străini, cu scopul de a constata modul în care sunt respectate prevederile legale atât de către angajatori cât și de angajați.

În acest sens, s-a avut în vedere existența avizelor de muncă pentru fiecare cetățean străin angajat, modul în care firmele au încheiat contracte de muncă cu aceste persoane și legalitatea șederii pe teritoriul țării noastre a străinilor.

În cadrul activităților desfășurate, polițiștii au verificat 160 de societăți comerciale și au fost depistați 25 de străini care desfășurau activități lucrative fără forme legale, dintre care unul se afla cu şedere ilegală în România.

Față de neregulile constatate, polițiștii au aplicat 67 de sancțiuni contravenționale conform prevederilor O.G. nr. 25 din 26 august 2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România și O.U.G. nr. 194/2002, privind regimul străinilor în România, republicată.

Valoarea totală a amenzilor se ridică la peste 335.000 de lei

Acțiunile s-au desfășurat în cooperare cu inspectori din cadrul Inspectoratelor Teritoriale de Muncă și cu sprijinul altor lucrători din cadrul  M.A.I.

În prezent, pe teritoriul României, se afla peste 5800 cetățeni străini care desfășoară activități lucrative cu forme legale, ceea ce reprezintă 8,7% din numărul străinilor din țara noastră. Cei mai mulți sunt din state precum China, Turcia,  Filipine, Vietnam și Serbia.

 

 

 

 

 

BIROUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings