A TREIA „RUGACIUNE” FACE TURUL INSTITUTIILOR

ROTARY Club Buzău vă invită astăzi, 31 iulie, la prezentarea copiei după celebra sculptură a lui Constantin Brâncuși, „Rugăciune”. rugaciuneaEvenimentul este programat la Primăria Buzău, de la ora 15.00.

Lucrarea „Rugăciune” a fost realizată de marele sculptor în 1910, ca parte a unui monument funerar în memoria buzoianului Petre Stănescu.  După finalizarea sculpturii, Brancuși nu s-a mai îndurat să o dea mai departe și a ținut-o în atelier. O copie autorizată, în bronz, a sculpturii, a ajuns pe mormântul buzoianului în 1974. În 1994, copia a fost furată, fiind găsită doi ani mai târziu într-un depozit de lemne din Bistrița. Lucrarea, amplasată pe un soclu în cimitirul Dumbrava din Buzău, evaluată în urmă cu șapte ani la suma de 150.000 de euro, a fost furată pentru a doua oară în anul 2005 și nu a mai fost găsită niciodată.

Ca un semn de prețuire față de adevăratele valori, ROTARY Club Buzău a realizat o nouă copie a celebrei sculpturi. Înainte de a fi amplasată în Cimitirul Dumbrava, lucrarea va fi expusă în mai multe instituții publice buzoiene.

Dupa cum spuneam copia, furata in anul 2006, a fost evaluata la 150.000 de euro. Hotii au desfacut suruburile de prindere si apoi, cel putin patru persoane, au saltat-o peste gard si…dusi au fost. Cercetarile au durat destul de mult si, cum se ajungea intr-o faza mai avansata, cum trebuiau lauate de la zero. Intr-o noapte, prin 2007, o echipa mixta de politisti a facut panda undeva pe strada Brosteni unde se stia ca se aflau presupusii hoti. Numai ca, panda a fost de pomana, persoanele asteptate pana dimineata sa iasa din curtea casei …disparand fara urma inainte de miezul noptii.

Despre ultimul furt se poate scrie un roman. Insa n-ar ajuta la prinderea faptasilor si la recuperarea lucrarii. Important este ca, dupa ce ROTARY Club Buzău va aseza lucrarea pe soclul din Cimitirul Dumbrava, paza sa garanteze ca nu va fi furata pentru a treia oara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings