ZECE PENTRU BUZAU

164 de candidați se vor bate duminică, 11 decembrie, pentru cele 10 de locuri de deputați și senatori care vor reprezenta judetul Buzau. Reprezentanții în Parlament nu vor mai fi aleși uninominal, ci pe liste de partid.

Votul începe, duminică, la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00. În premieră, numărarea voturilor după închiderea urnelor va fi înregistrată video- audio. Românii sunt chemați la urne pentru a-și alege reprezentanții în Parlament pentru următorii patru ani. Parlamentarii nu vor mai fi aleși uninominal ca la scrutinul trecut, ci pe liste de partid, prin urmare numărul aleșilor va fi redus de la 588 la 466. Vor fi aleși 326 de deputați și 134 de senatori. Diaspora va avea patru deputați și doi senatori Pe buletinul de vot veți găsi și candidaturi independente. La aceste alegeri parlamentare, pentru prima oară, românii care locuiesc în străinătate au putut vota prin corespondență, ultima zi în care scrisorile puteau să ajungă în țară fiind 8 decembrie. Cei care nu s-au înscris să voteze prin corespondență, pot vota la orice secție din afara granițelor țării, fie în cele organizate pe lângă ambasade, și oficii consulare, fie în secțiile suplimentare organizate de MAE.

Ce nu avem voie să facem:

Este interzisă prezența mai multor persoane în cabina de vot, precum și fotografierea sau filmarea votului – amendă de la 600 lei la 1.000 lei.

Utilizarea unui act de identitate fals, sau a unui buletin de vot fals – închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Dacă introduceți mai multe buletine de vot în urnă – închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Oferirea sau darea de bani pentru determinarea alegătorului să voteze o anumită listă de candidați – închisoare 6 luni la 3 ani.

Cine votează și cine nu

Duminică vor putea vota toți cetățenii cu drept de vot, care au împlinit 18 ani inclusiv în ziua votului.

Nu au drept de vot: debilii sau alienaţii mintal, persoanele puse sub interdicţie și persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

Studenții pot călători gratuit pe CFR

Studentii și elevii care vor să voteze duminică pot călători gratuit cu trenul, până în localitatea de domiciuliu, dar și înapoi, la școală, a decis Guvernul. Oferta este valabilă în perioada 8-12 decembrie. Elevii trebuie să prezinte la casa CFR Calatori actul de identitate, dar și carnetul de elev sau student. Călătoriile vor fi suportate din bugetul Ministerului Transporturilor.

 

Cu ce votăm

Se poate vota cu următoarele documente:

cartea de identitate;

cartea electronică de identitate;

cartea de identitate provizorie;

buletinul de identitate;

paşaportul diplomatic sau paşaportul diplomatic electronic;

paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electronic;

carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings