Vulturul ILIE, varianta 2020

In mijllocul sensului Giratoriu de la Gara urmeaza sa se monteze un Glob pamantesc si o Locomotiva.

In sedinta CLM din data de 18 mai, punctul 10 de pe ordinea de zi este ocupat de Proiectul  de  hotarare privind aprobarea studiului de fezabilitate denumit „ Amenajare sens giratoriu si amplasare locomotiva construita in anul 1936 in vederea expunerii muzeistice –intersectia dintre B-dul Garii, B-dul 1 Decembrie 1918 si Strada Republicii. Valoarea investitiei de este 1.180.885 lei, inclusiv TVA, din care constructii montaj 844 900 lei, inclusiv TVA. Durata de executie este prevazuta fi de de trei luni.

Proiectu vizeaza trei obiective: amenajarea sensului giratoriu de la intersectia celor trei bulevarde, expunere mzeistica prin amplasarea unei locomotive construite in 1936 si amplasarea unui glob pamatesc.

Se poate vedea ca, unul dintre obiective este amplasarea unui glob care sa marcheze locul special de amplasare a Buzaului pe Glob. In fapt, Buzaul este cel mai mare oras din Romania situat la jumatatea distantei dintre Polul Nord si Ecuator, formulare care are la baza rezultatele cercetarilor stiintifice ale prof.univ.dr.ing. Alexandru Boroiu. Municipiul Buzau are o pozitie unica, afandu-se la o distanta egala, 5002.205 km fata de Euator si de Polul Nord pe paralela 45.08.37,8 N.

Practic, in sensul giratoriu, locomotiva ar urma sa fie amplasata pe latura paralela cu Gara, iar Globul va fi vizibil dinspre B-dul Garii.

 

În perioada 1924-1942, buzoienii au convieţuit cu un vultur zăgan, specie foarte rară chiar şi în vremea aceea. Pasărea, adoptată de locuitori şi botezată Ilie, a fost executată cu un glonţ de un soldat neamţ. Mărturii despre vulturul Ilie se regăsesc în arhive, dar şi buzoienii bătrâni îşi amintesc despre legendarul zăgan. Multe dintre scrieri atesta faptul ca pentru Vulturul Ilie,  zona Garii era cea mai preferata pentru promenada. Până şi bătrânii aviatori din Galaţi îl mai pomenesc pe năzdrăvanul înaripat. Pilotul pensionar Mihai Guneş, din Galaţi, care îşi avea serviciul la vremea aceea pe aerodromul militar din Buzău, situat în apropierea gării, pe terenul „Drăgaica“, povesteşte despre vulturul Ilie şi despre relaţia specială a acestuia cu piloţii, care îl considerau mascota lor, într-un articol publicat într-o revistă a aviatorilor gălăţeni.    „De obicei, aviatorii se feresc de vulturi şi în general de orice pasăre care ar putea să le perturbe zborul. Dar pe Ilie… nu l-au întâlnit în cer, ci – culmea – pe pământ. Pentru că Ilie, vulturul, era şi el pământean, ca toţi pământenii… Mergea pe stradă, prin piaţă, prin restaurante, prin gară, pe aerodrom, se amesteca cu trecătorii, era un obişnuit al locului. O apariţie ciudată. Oamenii îl ocroteau, îl hrăneau.

În memoria vulturului, în anii ’80, autorităţile au dat numele „Vulturului“ unei străzi din zona gării, unde pasărea îşi făcea apariţia de multe ori. „Strada Vulturului, aşa cum se numeşte acum, este foarte veche. Înainte, din 1879, s-a numit Tănăşeiu, iar după 1948, N.A. Ostrovski“, explică istoricul buzoian Valeriu Nicolescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings