VICTOR MOCANU, TRIMIS IN JUDECATA PENTRU „MATERNITATE”

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în mocanujudecată a inculpaților:
MOCANU VICTOR, senator în Parlamentul României, fost președinte al Consiliului Județean Buzău, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de:
– abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată și în formă continuată (17 acte materiale);

LUNGU CONSTANTIN, fost director executiv al Direcției pentru Administrarea Patrimoniului și Investiții, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
– complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată și în formă continuată (9 acte materiale),
– fals intelectual în legătură cu infracțiunile de corupție în formă continuată (9 acte materiale);

BĂDIC DANIEL MIHAIL, administrator al unei societăți comerciale cu capital privat, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de:
– complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată și în formă continuată (8 acte materiale);

HUSEA EUGENIA, reprezentant comercial al unei societăți cu capital privat, cercetată, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de:
– complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată și în formă continuată (7 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

În perioada 06 aprilie 2012 – 14 mai 2012, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu avute în calitate de președinte al Consiliului Județean Buzău, inculpatul Mocanu Victor, urmare unei înțelegeri cu inculpatul Bădic Daniel-Mihail – asociat și administrator al SC Medical Finance Projects SRL București, în scopul inaugurării aparente a noului sediu al Maternității – Secție Exterioară a Spitalului Județului Buzău, a încheiat, în condiții de nelegalitate, cu societatea menționată, 8 contracte de furnizare echipamente medicale (dintre care 7 de achiziție directă și unul de închiriere) și a aprobat efectuarea plăților în condițiile în care echipamentele medicale obiect al contractelor de achiziție directă, pe lângă faptul că fuseseră supraevaluate, nici nu fuseseră livrate, iar contractul de închiriere era lipsit de utilitate, cheltuielile angajate fiind în mod vădit ineficiente din punct de vedere economic.
Achizițiile descrise s-au desfășurat cu sprijinul inculpatului Lungu Constantin, fost director executiv al Direcției pentru Administrarea Patrimoniului și Investiții, care a întocmit , în fals, mai multe documente, respectiv al inculpatei Husea Eugenia care, în calitate de reprezentant comercial al S.C. Medical Finance Projects S.R.L. București, a participat la simularea pretinselor proceduri ce au stat la baza achizițiilor publice directe a echipamentelor medicale prin obținerea unor oferte de prețuri supraevaluate și transmiterea acestora către Consiliul Județean Buzău.
Încheierea contractelor de furnizare (prin închiriere sau cumpărare), din care rezultă obligații de plată pe seama fondurilor publice cu încălcarea dispozițiilor legale , a creat premiza efectuării de plați în cuantum total de 2.201.127 lei (503.563, 72 euro), fără TVA, din bugetul județului Buzău in favoarea S.C. MEDICAL FINANCE PROJECTS S.R.L. București, reprezentând facturile emise de aceasta societate în baza contractelor încheiate.
Paguba cauzată efectiv până la data întocmirii rechizitoriului a fost în cuantum de 565.445,05 lei și reprezintă valoarea plăților efectuate în baza contractelor cumpărare directă, fără ca bunurile să fie livrate.
În vederea recuperării pagubei cauzate bugetului județului Buzău, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile aparținând inculpaților.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Procurorii au beneficiat de sprijinul specializat al SRI.

 

Prim de la BIROUL PARLAMENTAR VICTOR MOCANU

Comunicat de presa

Ref: Dosarul Maternitatii Buzau

Dosarul instrumentat de DNA cu privire la noua Maternitate din Buzau este un subiect pe care mi-am spus opinia in nenumarate randuri. Acest obiectiv absolut necesar pentru buzoieni, care sta, si in acest moment, cu usile inchise, a fost realizat cu respectarea tuturor conditiilor legale. Se pare ca a fost suparator faptul ca lucrarile s-au terminat la timp, ca la receptia lucrarii, organizata pe 1 iunie 2012, cetatenii au putut vedea un nivel tehnic si material nemaintalnit in Buzau.

Optiunea DNA nu este o surpriza pentru mine. M-am minunat insa de unele chestiuni retinute de DNA in comunicatul de presa. Intr-un fel, sunt satisfacut ca dosarul a fost trimis in instanta, acolo unde judecatorii vor aprecia in baza legii actiunile administrative care au dus la ridicarea celei mai moderne maternitati din Romania. Am toate argumentele sa cred in nevinovatia mea si in capacitatea instantei de a judeca echidistant speta. In toata activitatea mea de la nivel de varf in administratia publica am avut doua principii: rigoare in respectarea prevederilor legale si performanta in actul administrativ. Mi-am exercitat atributiile in conformitate cu legile in vigoare, nici mai mult nici mai putin.

Ceea ce se intampla acum este extrem de suparator pentru mine, dar nu intr-o masura in care sa ma faca sa imi pierd curajul de a lupta pentru onoarea si nevinovatia mea.  

SENATOR

Victor Mocanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings