VESTI BUNE DE LA DEPUTATII LUNGU SI TEPELUS

Elevii ar putea beneficia de vouchere în valoare de 250 de lei pentru achiziția de bunuri și servicii culturale. Inițiativa civică a fost dezbătută ieri în Comisia pentru învățământ din Parlament, susținută și de deputații buzoieni Laurențiu Țepeluș și Romeo Lungu.

Tichetele culturale ar putea fi acordate fiecărui elev din învățământul preuniversitar, urmând a fi folosite pentru achiziția de cărți, bilete și abonamente la teatru, operă, balet, muzee, expoziții, galerii de artă, biblioteci, lecții de dans ori pentru vizite în parcuri naționale și la diverse monumente.
„Voucherul cultural este cheia unei Românii educate. Dezvoltarea personală în plan cultural este singura cale bătătorită în secole de civilizație autentică. Pentru a deveni Om, orice copil trebuie să aibă posibilitatea de a accesa fondul cultural sub toate aspectele sale”, a declarat deputatul Laurențiu Țepeluș.
România se află pe ultimul loc la lectură în Uniunea Europeană, iar în rândul adolescenților rata analfabetismului funcțional depășește 40%. 32% dintre copii sunt sub pragul sărăciei. Interesul pentru carte, teatru, operă sau alte medii de exprimare culturală este blocat de lipsa posibilităților financiare. În acest context, tinerii sunt predispuși să acceseze un divertisment de masă facil, aflat în contradicție cu educația de calitate.
„Acordarea acestor vouchere le-ar oferi elevilor posibilitățile financiare necesare pentru a participa la diverse acte culturale. Banii investiți astăzi în educația elevilor se vor vedea în viitor într-o generație mai bine pregătită, capabilă să facă față provocărilor”, consideră deputatul Romeo Lungu.
Inițiativa aparține Societății Civile și are 53 de semnatari, printre care scriitorii Petre Stelian și Florin Iaru, jurnalistul Liviu Mihaiu, dar și fostul ministru al Educației, Mircea Dumitru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings