START LA „PESCUIREA MINUNATA”

Titi Petre

Alegerile locale vor ave loc in data de 27 septembrie, in calendarul crestin ortodox fiind bifata Duminica a XVIII-a dupa Rusalii, dar si ziua cand se predica Pescuirea Minunata.

Inainte de a  purcede pe balta cu voturi, sa ne reamintim ce s-a intamplat in urma cu patru ani si doua(trei) luni,ziua  de 5 iunie, fara pandemie, cand pe listele de vot erau inscrisi 114.276 de buzoieni, iar la vot s-au prezentat doar 37,08%.

Acestia au fost candidatii la functia de primar in municipiul Buzau si rezultatele obtinute in 2016:

1.Constantin Toma –PSD -16.637(41,49%)

2.Ovidiu Anghel-PNL- 7.210(17,98%),

3.Constantin Ionescu –independent -5.509(13,74%),

 1. Ion Viorel –PSRo -2.232(5,56%),

5.Ion Marin –PMP- 1.580(3,94%),

6.Marius Silaghi –PER-1.562(3,89%),

7.Andrei Neder –ALDE-1.485(3,7%),

8.Buga Edmond Sfinteş – PRM-1.032(2,57%),

9.Constantin Popa – UNPR -930(2,3%),

10Andrei Barac –PRU- 676(1,68%),

11.Mircea Ion-independent – 626(1,56%),

12 Nicolae Voicu –BUN- 435(1,08%)

13.Marius Vlăsceanu – PNTCD-180(0,44%).

 

În ceea ce priveşte votul pe partide PSD a obţinut 39,55% din sufragii, PNL a obţinut 19,88, ALDE-5,6%, PSRO-6,1%, PMP-5,3% şi Constantin Ionescu-7,66%.

 

Acestia sunt candidatii la functia de primar in municipiul Buzau pentru scrutinul din 2020:

1.Marius Vlasceanu-A.D.E.R.

2.Gheorghe Vlase-Restart Romania

3.Irinel Petrica Cîrstea-USR

4.Ion Viorel- ALDE

5.Adrian Zoican-PNL

6.Constantin Florescu-P.M.P.

7.Constantin Ionescu-Pro Romania

8.Cosmin Dinu-AUR

9.Constantin Toma-PSD

Dupa cum se poate observa, independentii lipsesc, pentru prima data in ultimii 30 de ani, de pe listele de candidati, iar candidati cu repetitie sunt Constantin Ionescu, Ion Viorel, Marius Vlasceanu si Constantin Toma.

Cine sunt candidatii

1.Marius Vlasceanu-candidat care reprezinta Partidul Ader la Democraţie, Educaţie şi Reconstrucţie (ADER). Economist de profesie, lucreaza ca sef de sectie la o societate comerciala. Marius Vlăsceanu a reușit să publice, în ultimii ani, mai multe volume de versuri, precum și studii despre istoria liberalismului în România

Visul lui Marius Vlaceanu este „Să creăm o nouă elită culturală buzoiană cu tineri aflați la început de drum în poezie, proză, pictură, muzică..”

Daca in urma cu patru ani, cand candida din partea unui partid istoric (PNTCD), Marius Vlasceanu a obtinut 0,44% din voturi, cu tot respectul fata de idealurile  si implinirile culturale, pentru alegerile din septembrie 2020, cu greu, ar putea depasi vechiul record..

 

2. Gheorghe Vlase-Restart Romania, economist de profesie cu master în Administrație publică cu o activitate de invidiat incepand cu Organizator Producție societatea Metalurgică Buzău (1983-1991), Director Economic al SC Chimica SA Mărășești și SC Gastronom SA Buzău, Director General al Direcției de Alimentație Publică Buzău si terminind cu cele trei firme pe care le administreaza in zilele noastre. Pe linie politica, desi a depus multa munca si a dovedit ca este un bun organizator, atunci cand trebuia sa culeaga laudele… aparea cineva si-l detrona.  Acum isi incearca norocul reperezentand partidul condus de Ramona Ioana Bruynseels fost candidat la prezidenţialele din 2019. Ramane antologica demiterea sa din fruntea conservatorilor buzoieni, cand, cu mare tam-tam, a fost adus in fruntea PC Buzau deputatul „auto”, al carui mandat s-a terminat urat de tot. Pentru scrutinul din septembrie, sondajele il acrediteaza pe Gheorghe Vlase cu un procent de o cifra.

 

 1. Irinel Petrica Cîrstea-USR. In urma cu un an si jumatate, Irinel Petrica Cîrstea facea un portret-robot al candidatului USR la Primaria Buzau: “In primul rand, ar trebui sa aiba recunoasterea cetatenilor, sa respecte criteriile de integritate ale aliantei USR si PLUS – respectiv sa nu mai fi facut politica pana acum sau sa nu mai fi facut politica la un anumit nivel -, sa nu fi avut probleme cu legea, evident ca pentru aceasta luptam, si sa fi dovedit in mediul privat ca poate fi un bun administrator, fie ca lucreaza pentru o companie sau are propria companie”. Cam subtirel portretul robot si fara sa faca vreo referinta la candidatii care se preconiza ca vor participa la localele de luna viitoare. De asemenea, membrii USR de la Buzau trebuie sa recunoasca faptul ca n-au reusit sa tina pasul cu conducerea centrala, n-au reusit sa aiba conducere locala consecventa, n-au avut fonduri sa le puna la bataie, nu prea au avut bani sa scoata din buzunare prentru campanie. Si colac peste pupaza, multi au fost…putini au ramas exportul de membri fiind ceva la ordinea zilei. Nu este cazul sa ne bagam in organizatia lor, organizatie in care lipsa de experienta politica si-a pus o amprenta mai putin vizibila si mai putin transparenta. Adaugand si altele, procentul lui Irinel Petrica Cîrstea este estimat la o cifra. Este timp si loc pentru un salt la doua cifre. Numai sa-si doreasca.

 

 1. Ion Viorel- ALDE. Actualul viceprimar al municipiului Buzău Ion Viorel este cel care va fi candidatul ALDE la funcția de primar al municipiului. In mandatul trecut, Viorel Ion a candidat din partea PSRo, dupa ce facuse poze de campanie cu PER Buzau. Cele 5,56 procente obtinute atunci i-au pus pe masa un mandat de consilier local si, din acest an, un măndăţel de viceprimar. Activitatea desfasurata ca viceprimar nu avea cum sa se faca auzita in plina pandemie. Despre rezultatele si performantele sportive de necontestat ale vicelui Ion Viorel nu-si are rostul sa mai facem vorbire. Ion Viorel a performat si cu o famile frumoasa alaturi de care a avut parte numai de satisfactii. Cat despre scrutinul de peste o luna, este greu de spus ce se va intampla, pentru ca aripa bataioasa, vocala si furtunoasa a partidului a migrat spre alte formatiuni. In ALDE a ramas parca aripa mutuala ceeace nu-l ajuta prea mult pe candidatul Ion Viorel si alaturi de doi trei nume de consilieri…va avea o victorie la noua Glorie.

 

5.Adrian Zoican-PNL. Jos palaria fata de doctorul Zoican, fata de activitatea de la UPU si…jos palaria pentru viitorul consilier local Adrian Zoican. Va avea mult de munca si la municipiu. Atat si nimic mai mult pentru ca nu-l ajuta partidul. Nici in al 12-lea ceas, echipa liberala buzoiana nu si-a gasit cadenta. A fost macinata de interese, de lipsa inducerii politicii liberale, bazandu-se in principal pe liberalii de la centru. Mai mult, s-a vazut de cata atentie s-au bucurat din partea conducerii centrale. S-a dat prea mult frau liber liberalismului, iar asta costa. Daca nu-si revine in perioada imediat urmatoare, PNL Buzau, la alegeri, scorul obtinut poate fi cel mai rusinos din istoria liberala buzoiana.

 

 1. Constantin Florescu-P.M.P. Fostul judecator si actual avocat, imediat dupa lansarea in curtea lui Marghiloman, a fost singurul candidat din Romania care s-a bucurat de publicitate gratuita absolut pe toate canalele media. N-a stiut cum sa profite de mana care i-a fost intinsa, asa ca ramane doar candidatul „prieten la catarama” cu Tomita, dar si candidatul care are pe lista doar nume aducatoare de voturi. Nu cred ca va ramane nici macar consilier dupa alegerile di 27 septembrie.

 

 1. Constantin Ionescu-Pro Romania. In urma cu doi ani daca-i spuneai lui Bebe Ionescu ca nu va candida din partea PNL Buzau, cu siguranta ca-ti taia apa de la robinet. La ora actuala Constantin Ionescu este candidatul cu cea mai mare experienta in administratia locala, avand la activ un post de viceprimar (2004-2008), post adjudecat dupa ce Florina Stoian a fost convinsa sa renunte de Preda Cezar, fost lider PD . Au urmat mandatele de consilier din 2008-2012, 2012-2016 si 2016-20120. In ultimul mandat a iesit consilier independent dupa ce, pe ultimii metri, a fost inlocuit de Ovidiu Anghel. Daca Ionescu nu ar fi parasit PNL-ul si ar fi ramas in cursa alaturi de Ovidiu Anghel, liberalii buzoieni ar fi putut obtine cel mai frumos scor obtinut vreodata de urmasii Bratienilor de la Buzau. Acum, Constantin Ionescu se avanta in lupta din partea PRO Romania. Interesant de vazut daca domnul Ionescu va trage echipa dupa el sau echipa-l va trage pe Ionescu…

 

 1. Cosmin Dinu-AUR. Cel mai tanar candidat va face si cea mai frumoasa figura la alegerile din septembrie. Este actor, este buzoian, este profesor la liceul unde a fost elev, este un tanar de succes. Si n-a lipsit la niciun curs de oratorie. Fiti cu ochii pe el! Deja a fost luat in „colimator” de toate formatiunile politice, asa ca transferul se apropie…

 

.

 1. Constantin Toma-PSD . Cu ajutorul celorlalte formatiuni politice, actualul primar poate marsa linistit catre un nou mandat. Situatia nu-i este pe plac dat fiind faptul ca Toma este un tip bataios, iar acum nu are adversar in lupta. Asta pentru ca, desi au avut patru ani la dispozitie sa scoata in fata candidati cu profil de invingator, partidele adormite vor …privi inapoi cu manie. Pentru ca, la cei 61 de ani, Constantin Toma ii va bate pe ceilalti opt inclusiv la maraton…

Aceasta este varianta cea mai scurta si cea mai putin suparatoare pentru cei nouă care plecat-au in lupta pentru Buzau. Cat despre rezultatele finale care vor fi mai mult decat dezamagitoare pentru multi dintre cei noua, ne abtinem, din bun simt, sa prezentam cifrele din sondaje… De cele spuse, o sa va convingeti pe 30 septembrie, dupa contabilizarea tuturor voturilor din municipiu.

Plecand de la cele prezentate si neprezentate, ma incumet sa creionez componenta viitorului Consiliu Local Municipal:

Constantin Toma –primar

 1. Apostu Ionut
 2. Gheorghiu Oana
 3. Matache Oana
 4. Munteanu Madalina
 5. Tepelus Laurentiu
 6. Cojocaru Teodor
 7. Dobre Cristinel
 8. Dragu Valentin
 9. Gubandru Aurel
 10. Artene Florinel
 11. Serban Nicolae
 12. Vlad George-Aurelian
 13. Murgulet Vasile
 14. Huditoiu Bogdan
 15. Dinu Cosmin
 16. Zoican Adrian
 17. Olariu Vasile
 18. Neder Andrei
 19. Rosioru Silviu
 20. Barla Fanica
 21. Constantin Ionescu
 22. Cristian Nicu
 23. Barbu Ion

 

RUGAMINTE: Pastrati-va injuraturile pentru ziua cand se vor valida alegerile. Multumesc!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings