SA NU SCAPAM BOII DE LA CARUTA !

În 2010, în Olanda, a avut loc prima Conferinţă Naţională dedicată animalelor fără stăpân, în cadrul căreia a fost iniţiată o zi specială, devenită ulterior Ziua Internaţională a Animalelor fără Stăpân. La 31 august, este marcată Ziua Limbii Române, o sărbătoare instituită prin Legea nr. 53/2013 publicată în Monitorul Oficial nr. 145 din 19 martie 2013. Asadar, in ceea ce priveste „onomastica”, limba romana a fost luata in seama abia la trei ani dupa animalele fara stapan. Si asta nu e un lucru rau! Cercetatorii zic ca omul s-a nascut odata cu animalele, iar limba noastra ceva mai tarziu.  Tot baietii stiutori de carte si scotocitori prin trecutul omenirii spun, cu mana pe inima, ca limba română provine din romanizarea populațiilor antice din bazinul Dunării de jos care, conform lui Herodot și celorlalţi autori antici, erau Traco-Dace, iar ulterior a fot influențată de limbile slave, greacă, maghiară și altele. O caracteristică esențială a limbii daco-române este lipsa dialectelor, la nord de Dunăre, graiurile din Banat, Ardeal, Maramureș, Moldova (atât regiunea din România, cât și Republica Moldova), Oltenia, Muntenia și Dobrogea fiind aproape identice, existând și relativ puține regionalisme.„Limba romana are virtuti complete, adica poate fi vehicul a tot ce se intampla spiritual in om. E foarte greu de manuit. Prin ea poti deveni vultur sau cantaret la strana”, spunea Petre Tutea. Iar spiritualitatea noastra pare care mult de suferit ! Ipocrizia indusa, istetimea impusa in stilul caragialesc de clica din elita domnului Goe modernistul, ne duc cu imaginatia spre o haita haina gata sa ingurgiteze, putin cate putin, din limba noastra. Dastaptii nostri, sa ne arate scolismul si paralelismul, vorbesc prin fibra lor de creduli ascunzad viclenia prin insertii incestuoase precum puterea politiceasca actuala. Cica cel ce deţine puterea, se presupune ca e un fel de deţinator de Secrete, iar literatura secretelor e mereu una de succes. Se inseala amarnic atunci cand joaca in picioare limba romana si, implicit, pe romani. Nu toti romanii s-au imbarcat in caruta navetista de Caracal…Si daca asta se intampla in Romania Mare, in mod paradoxal, in Romania Mica s-a luat hotararea ca LIMBA ROMANA sa devina LIMBA MATERNA.

Ziua Limbii Române este o „sărbătoare a identității și demnității poporului român”,  spunea Patriarhul Daniel la prima celebrare a acestei zile.  Tot Preafericitul Părinte  evidenţia„că limba română a fost mereu liantul viu dintre credinţă, cuget şi simţire”.

Aflat tot timpul intr-o strategie fara de liant cu tinta totalitara si supra-autoritara,  PREANEFERICITUL merge semet si vesel prin autoimpunere jubiland in pas de rock transpus din proverbul autodistrugerii: Fiecare pasare pe limba ei piere…Si atunci LIMBA ROMANA va ramane in deplinatatea ei, cu virtuti complete!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings