PROTESTATI, DAR CU SOMAJUL STITI CUM STATI ?

BNS a decis să protesteze marti, 12.12.2017, în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, în intervalul orar 10:00 – 13:00. Prin acţiunea de protest, îşi propune să atragă atenţia Guvernului cu privire la efectele negative, pe termen scurt, dar şi pe termen mediu şi lung, generate de transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

De la 1 ianuarie 2018, contribuţiile sociale trec de la angajator la angajat iar impozitul pe venit scade de la 16% la 10%.
Nivelul contribuţiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, însă din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale, relatează Agerpres.

In atari conditii, este firesc sa ne intrebam pentru cine protesteaza sindicalistii ?

Raspunsul ar fi unul simplu: sindicalistul de rand se alatura sefului, seful sindicalistului se alatura liderului, iar liderul se alatura bossului…Iar bossul de partea cui este? N-am vazut pana acum un boss sindicalist care sa vorbeasca despre amaratii ale caror dari nu au fost platite catre stat de catre angajator, cati ani de vechime au fost omisi din perioada de pensionare, despre ajustarea salariilor la minim, despre impunerea sindicatului patronal, despre zborul iminent al angajatului care incearca sa-si spuna pasurile catre angajator, despre regimul dictatorial salarial…samd pana umplem trei -patru file. In acest context, este firesc sa ne intrebam ca vor sindicatele in Ajun de Craciun? Nu stiu cat de tare-i doare de sindicalistul de rand. In schimb, liderii sunt mult prea preocupati de tainul angajatorilor. Si asta spune mult si multe!

P.S. DOMNI SINDICALISTI, din datele Direcţiei Judeţene de Statistică Buzău, rata şomajului la sfîrşitul lunii septembrie a fost de 10,3%, mai mare cu 0,1 la sută faţă de data de la 31 septembrie 2016, dar mai mică la bărbaţi 9,2% faţă de 11,2%. La nivel naţional, Buzăul se află în urma judeţelor Teleorman (10,9%) şi Vaslui (10,6%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings