PRETURILE, DE LA PALATUL VICTORIA PANA LA … „BLOCUL MEDICILOR” DIN BUZAU

Miercuri, 14 iulie, PALTUL VICTORIA,  conferinta de presa, DECLARATIE PREMIER in care explica că Guvernul dă o “traiectorie clară de reducere a deficitului bugetar şi sustenabilă şi credibilă”, punctând că fluctuaţiile de preţuri sunt normale într-o economie de piaţă.

“Aici lucrurile sunt foarte clare pentru mine. Preţurile sunt determinate de piaţă, într-o economie. Şi îmi place că vorbim doar atunci când preţurile mai cresc puţin, dar nu vorbim de ele când scad. Preţurile vor creşte, vor scădea în funcţie de ce se întâmplă cu cererea şi oferta. Ceea ce poate să facă acest guvern – şi face foarte bine – e să se dea o traiectorie clară de reducere a deficitului bugetar şi sustenabilă şi credibilă. Este şi sustenabilă şi credibilă pentru că Comisia Europeană, în analiza deficitului excesiv, şi-a asumat aceeaşi traiectorie pe care o are România în privinţa deficitului bugetar. Asta contează atunci când ne uităm pe termen mediu şi lung şi ne uităm şi la evoluţia altor preţuri, dar, fluctuaţii pe termen scurt, acestea sunt normale într-o economie de piaţă şi ar trebui să ne obişnuim cu preţuri care cresc şi scad pentru că asta înseamnă economie de piaţă”, a spus premierul Cîţu

Joi,15 iulie, in sedinta de Consiliu Judetean, se dezbate  proiectul de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Județean Buzău nr. 72/2020 privind aprobarea Studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „Construire bloc de locuinţe de serviciu” – Municipiul Buzău Bulevardul Gării, nr. 8 (LOCUINTE PENTRU MEDICI)

În luna aprilie a anului 2020  au fost aprobate Studiul de fezabilitate – Varianta 1 Minimală și indicatorii tehnico – economici pentru obiectivul de investiţii „Construire bloc de locuinţe de serviciu” – Municipiul Buzău Bulevardul Gării, nr. 8.

Ca urmare a situației existente în domeniul construcțiilor, a creșterilor constante ale prețurilor materialelor, echipamentelor și utilajelor, autoritatea contractantă s-a văzut nevoită să solicite actualizarea documentației economice a obiectivului menționat mai sus.

Actualizarea s-a făcut în vederea stabilirii noilor indicatori economici, cu scopul de a demara procedurile de achiziție a execuției de lucrări în vederea realizării construcției.

Ca suport pentru realizarea actualizării valorii estimate a lucrărilor, au fost folosiți indicii Institutului Național de Statistică la luna aprilie 2021 pentru categoria „Construcții Rezidențiale” și următoarele creșteri aproximative ale următoarelor materiale, cu impact asupra valorii totale estimate în Studiul de fezabilitate:

  • polistiren – 58%;
  • conducte PVC, polietilenă, polipropilenă – 60% la produsul finit;
  • tablă zincată – 50%;
  • otel beton – 57%;
  • benzi OL laminate la cald – 75%;
  • produse de balastieră (nisip, pietriș, refuz de ciur) – 50%;
  • motorină și bitum – 25%;
  • produse LEMN – 300%, cu impact asupra a tot ceea ce înseamnă: acoperișuri, sprijiniri, eșafodaje, cofraje, dar si produse secundare extrem de utilizate:  PAL, PFL, OSB, TEGO. 

Iata si declaratia facuta de presedintele CJ, Petre Emanoil Neagu: Era absolut necesar ca indicatorii tehnico-economici să fie actualizați, pentru a nu exista vreo piedică în derularea licitației și a celorlalte etape în vederea ridicării blocului pentru medici.

 “În ultima vreme, practic, s-a produs o explozie a prețurilor materialelor de construcție. Este foarte greu să modifici în timpul jocului, pentru că asta este legislația, anumite lucruri din caietele de sarcini și implicit din ce s-a întâmplat la licitație, și putem să ajungem ca unii constructori să nu-și mai poată continua lucările pentru că nu mai devin rentabile și pot ajunge chiar la faliment”, a adăugat președintele CJ, Petre Emanoil Neagu.

 

 

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings