PRESEDINTELE NEAGU VREA SA NE DESCRETIM FRUNTILE !

FRATII MOLDOVENI STIU SA SE DISTREZE…

Buzaul este fratele cel mare al Chisinaului, diferenta dintre cele doua municipii fiind de peste un secol.

Iata ce spun documentele oficiale:

Un document din anul 376 menționează un râu cu numele Mousaios, aceasta fiind cea mai veche atestare a numelui orașului Buzau, nume pe care l-a primit de la acest râu, pe al cărui mal se află.

Localitatea Chișinău este atestată pentru prima dată documentar pe 17 iulie 1436, când domnii Ţării Moldovei Ilie şi Ştefan…„și-au dat întâlnire şi i-au întărit lui Oncea-logăfăt pentru credicioasă slujbă mai multe sate pe Răut”. Stabilind hotarele acestor sate, documentul menţionează „..şi la Băc, de cealaltă parte , pe valea ce cade în dreptul Cheşenăului lui Acbaş, la Fântâna unde este Seliştea Tătărească în dreptul păduricii”.

In concluzie, Chisinaul este mai tanar decat Buzaul cu 1060 de ani…

Luna trecuta, judeţul Buzău s-a înfrăţit cu municipiul Chişinău, urmând ca cele două unităţi administrativ teritoriale să deruleze împreună o serie de activităţi culturale, artistice şi de stimulare a mediului economic.

O primă materializare a acordului recent semnat de către cele două părţi o reprezintă organizarea primei ediţii a festivalului „Arc peste timp – Zilele Chişinăului la Buzău”.   În zilele de 2 şi 3 septembrie, sunt programate numeroase evenimente cultural-artistice realizate de artişti de pe ambele maluri ale Prutului.    Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, manifestările vor avea loc în mai multe puncte din municipiul Buzău, dar şi în judeţ.   De asemenea, în acelaşi context, Colegiul Naţional Pedagogic „Spiru Haret” Buzău va semna un acord de colaborare cu Liceul „Spiru Haret” din Chişinău, instituţie de învăţământ de prestigiu în Republica Moldova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings