PE VREME DE CRIZA, CORUPTIA A INFLORIT

Acţiunile desfăşurate de efectivele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău în primele şase luni ale anului 2013 au vizat menţinerea pantaziclimatului de ordine şi siguranţă publică, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii de natură judiciară, economico-financiară şi de altă natură.

Dupa cum se poate observa in continuare, in primele sase luni ale anului 2013, infractiunile economico-financiare au cunoscut o crestere cu aproape opt la suta, la fel si cele de coruptie.

Activitatea de constatare a faptelor de natură economico-financiară s-a concretizat în 867 infracţiuni (cu 61 mai multe faţă de perioada de referinţă a anului 2012). La acestea se mai adaugă 126 infracţiuni constatate în dosarele penale declinate de formaţiunile de profil din inspectorat către alte instituţii judiciare, în baza materiei  sau după calitatea persoanelor cercetate.

Se constată o creştere a infracţiunilor prevăzute de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale de la 184 la 209, a infracţiunilor de înşelăciune de la 36 la 65, a infracţiunilor de fals de la 60 la 118, precum şi a infracţiunilor prevăzute în Legea nr.  84/1998 privind mărcile de la 35 la 46.

Analizând în detaliu activitatea desfăşurată în domeniul evaziunii fiscale, în semestrul I 2013 au fost constatate 209 infracţiuni, faţă de 184 în perioada similară a anului 2012, cu un prejudiciu cauzat în valoare de 3864000 de lei.

În ceea ce priveşte activitatea poliţiştilor de investigarea fraudelor pe linia prevenirii şi combaterii ilegalităţilor ce se comit în domeniul contrabandei, transportului şi comercializării produselor din tutun, în perioada analizată au fost efectuate activităţi complexe, în urma cărora s-a reuşit ridicarea în vederea confiscării a 93.240 de ţigarete. Totodată poliţiştii au înregistrat 16 dosare penale în acest domeniu, în care s-au efectuat cercetări împotriva a 27 de persoane, dintre care două au fost reţinute.

Referitor la activitatea desfăşurată pe linia prevenirii şi combaterii ilegalităţilor ce se comit în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală, în primul semestru al anului 2013, poliţiştii au organizat şi executat 62 de acţiuni şi controale, fiind înregistrate 89 de dosare penale, dintre care 41 în domeniul drepturilor de autor şi 48 în domeniul drepturilor de proprietate industrială.

Cercetările întreprinse în lucrările penale au vizat comiterea a 107 infracţiuni (+9).

În ceea ce priveşte activitatea pe linia prevenirii şi combaterii infracţiunilor de corupţie, ca urmare a datelor de interes operativ obţinute de poliţişti  în perioada analizată, au fost declinate organelor de parchet 16 dosare penale ce vizau săvârşirea a 107 infracţiuni, de către 89 de persoane.

De asemenea, pe linia prevenirii şi combaterii ilegalităţilor ce se comit în domeniul bancar, atât în ceea ce priveşte fraudele bancare cât şi în domeniul emiterii de instrumente bancare, poliţiştii specializaţi în investigarea fraudelor au constatat 97 de infracţiuni, prejudiciul cauzat  fiind de 1.144.459 de lei.

Privacy Policy Settings